foto: AFP/Scanpix
Leiena nosoda vardarbību un aicina Baltkrieviju publicēt precīzus vēlēšanu rezultātus
"Es aicinu Baltkrievijas varasiestādes nodrošināt, ka balsis vakardienas vēlēšanās tiek saskatītas un publicētas precīzi," rakstīja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.
Pasaulē
2020. gada 10. augusts, 15:13

Leiena nosoda vardarbību un aicina Baltkrieviju publicēt precīzus vēlēšanu rezultātus

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena pirmdien aicināja Baltkrieviju publicēt precīzus vēlēšanu rezultātus, lai arī par uzvarētāju jau pasludināts līdzšinējais valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Pamata tiesības Baltkrievijā ir jāievēro," tviterī raksta Leiena. "Es aicinu Baltkrievijas varasiestādes nodrošināt, ka balsis vakardienas vēlēšanās tiek saskatītas un publicētas precīzi."

Leiena arī pauda kritiku par varasiestāžu vēršanos pret protestētājiem, kas izgāja ielās pēc paziņojuma par Lukašenko uzvaru vēlēšanās.

Minskā pēc prezidenta vēlēšanām notiek masu protesti

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, ka vēlēšanās ar teju 80% balsu ...

gallery icon
78

"Vajāšanai un miermīlīgu protestētāju vardarbīgai apspiešanai nav vietas Eiropā," paziņoja Leiena.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels ir saņēmis Polijas vēstuli ar aicinājumu rīkot ES ārkārtas samitu par situāciju Baltkrievijā.

Tomēr sākotnēji situācija Baltkrievijā tiks izskatīta ES ārlietu ministru samitā Berlīnē mēneša beigās, un varētu tikt iekļauta ES līderu samita 24.-25.septembrī dienaskārtībā.

Baltkrievijā notiek prezidenta vēlēšanas

Baltkrievijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurā ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense ir opozicionāre Svetlana Tihanovska. Tomēr gaidāms, ka ...

gallery icon
28

Baltkrievijā par piedalīšanos varasiestāžu nesankcionētās masu akcijās aizturēti aptuveni 3000 cilvēku, pirmdien pavēstīja Iekšlietu ministrijas preses dienests.

"Naktī no 2020.gada 9. uz 10.augustu valstī tika konstatēta pilsoņu lokāla pulcēšanās vēlēšanu iecirkņu rajonos un centrālajos laukumos 33 apdzīvotās vietās. Kopumā valstī par piedalīšanos nesankcionētās masu akcijās aizturēti aptuveni 3000 cilvēku. No viņiem aptuveni 1000 Minskā un vairāk nekā 2000 citos republikas reģionos," teikts ministrijas paziņojumā.

9.augustā protesta akciju gaitā cietuši vairāk nekā 50 civilisti un 39 tiesībsargājošo struktūru darbinieki, norādīja ministrija. Neviens cilvēks dzīvību nav zaudējis.

Ministrija arī apliecināja, ka "pret pārkāpējiem kaujas ieroči netika pielietoti".

Baltkrievijas policija, liekot lietā trokšņa granātas, ūdens lielgabalus, gumijas lodes un asaru gāzi, izklīdināja protestus, kas valsts lielākajās pilsētās svētdienas vakarā sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti, kā apgalvo opozīcija, ir viltoti.

Policijai izklīdinot pēcvēlēšanu protestus, viens cilvēks zaudējis dzīvību, bet vairāki desmiti ievainoti, pirmdien pavēstīja Baltkrievijas cilvēktiesību centrs "Vjasna". Visā valstī protestu gaitā aizturēti simtiem cilvēku.

Vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko izcīnījis 80,23% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - teju 9,9%, liecina pirmdien publiskotie oficiālie rezultāti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tihanovska jau iepriekš, kad tika publiskoti oficiālo mediju balsotāju aptauju rezultāti, kas atklāja līdzīgu balsu sadalījumu, šādu iznākumu pieņemt atteicās.

Tihanovska pirmdien paziņoja, ka uzskata sevi par vēlēšanu uzvarētāju, un pieprasīja varasiestādēm nodot varu opozīcijai.