foto: EPA/Scanpix
Sociālajos tīklos publicēts baiss VIDEO no Minskas centra, kurā policijas furgons notriec protestētāju
Policijas furgons notriec protestētāju.
Pasaulē
2020. gada 10. augusts, 07:25

Sociālajos tīklos publicēts baiss VIDEO no Minskas centra, kurā policijas furgons notriec protestētāju

Jauns.lv

Kanāls NEXTA Live publicēiis video ar policijas furgonu, kurš lielā ātrumā Minskas centrā notriec protestētāju.

Minskā pēc prezidenta vēlēšanām notiek masu protesti

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, ka vēlēšanās ar teju 80% balsu ...

gallery icon
78

Nofilmētajos kadros redzams, ka transportlīdzeklis lielā ātrumā brauc garām pūlim un notriec vienu cilvēku, kurš stāvēja uz ceļa.

Viņam palīgā steidzas citi cilvēki, bet policisti uz to reaģēja, metot gaismas un trokšņa granātas. Neskatoties uz to, protestētāji spēja cietušo aizvilkt prom no ceļa.

foto: EPA/Scanpix
Policijas furgons notriec protestētāju.

Kā vēsta Baltkrievijas cilvēktiesību centrs "Vjasna", Baltkrievijas policijai svētdienas vakarā un naktī uz pirmdienu izklīdinot pēcvēlēšanu protestu dalībniekus, viens protestētājs zaudējis dzīvību, bet vairāki desmiti ievainoti.

Dzīvību zaudējis kāds gados jauns vīrietis. Protestētājam savainota galva, kad viņam uztriecies policijas auto. Iespējams, mirušais ir video redzamais vīrietis.

Mediķi ievainotā dzīvību nav spējuši izglābt, norādīja "Vjasna".

Jauns.lv jau vēstīja, ka tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, ka vēlēšanās ar teju 80% balsu uzvarējis līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko.
Viņa spēcīgākā sāncense Svetlana Tihanovska ierindojusies otrajā vietā ar 7%, liecina oficiālās aptaujas aplēses.

Minskas centrā protestētāji pulcējās līdzās piemineklim, kur bija izvietoti vairāki simti specvienību policistu ar vairogiem.

Policija protestētāju pūlī raidīja trokšņa granātas un tad devās demonstrantu virzienā, lai tos izkliedētu. Daudzi protestētāji laukumu pameta bēgot, bija redzams radio "Brīvība" video tiešraidē.

Baltkrievijā notiek prezidenta vēlēšanas

Baltkrievijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurā ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense ir opozicionāre Svetlana Tihanovska. Tomēr gaidāms, ka ...

gallery icon
28

Daži Tihanovskas atbalstītāji naktī uz pirmdienu Minskā rīkoja  neoficiālas uzvaras svinības.

Pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu parādīšanās, kas uzvaru solīja Lukašenko, Tihanovska sakāvi atzīt atteicās.
Vairāki neatkarīgie pētījumi liecina, ka Tihanovska atrodas vadībā.

Oficiālā vēlēšanu komisija vairākas stundas pēc iecirkņu slēgšanas rezultātus nebija publicējusi.

Minskā un citās valsts pilsētās svētdienas vakarā sākoties protestiem, Tihanovska aicināja uz mieru un mudināja drošības struktūras atturēties no vardarbības.

"Es vēlos atgādināt policijai un armijai, ka viņi ir daļa no mūsu sabiedrības," sacīja opozīcijas kandidāte. "Es zinu, ka Baltkrievijas tauta rīt pamodīsies jaunā valstī."

Kā pirmdien tviterī pavēstīja starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International", tās darbinieki Minskā redzējuši "sešu trokšņa granātu pielietošanu un to, kā pūlī tiek raidīti šāvieni (visticamāk, gumijas lodes)".

No sadursmju vietas ar ieslēgtām sirēnām aizbraukuši vismaz seši ātrās palīdzības auto.

Atbilstoši oficiālās ziņu aģentūras "Belta" publicētajiem balsotāju aptaujas rezultātiem, Lukašenko saņēmis 79,7% balsu, bet Tihanovska - 6,8%.

Aptaujas gaitā iztaujāti 12 000 balsstiesīgo, bet aptuveni 30% atteikušies atbildēt.

Kā liecina neatkarīgie pētījumi, Tihanovska saņēmusi 71% balsu, bet Lukašenko - tikai 10%.