foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Itālijas Senāts atceļ Salvīni tiesisko imunitāti
Ja Salvīni tiks atzīts par vainīgu, viņam draud 15 gadus ilgs cietumsods.
Pasaulē
2020. gada 30. jūlijs, 21:24

Itālijas Senāts atceļ Salvīni tiesisko imunitāti

Jauns.lv / LETA

Itālijas Senāts ceturtdien lēma atcelt nacionālkonservatīvās partijas "Līga" līdera Mateo Salvīni tiesisko imunitāti, ļaujot viņu tiesāt par nelegālo imigrantu "nelikumīgu aizturēšanu".

Par tiesiskās imunitātes atcelšanu balsoja 149 senatori, 141 bija pret, bet viens atturējās.

Ja Salvīni tiks atzīts par vainīgu, viņam draud 15 gadus ilgs cietumsods.

Pret Salvīni ierosinātā lieta attiecas uz 2019.gada augustu, kad viņš ieņēma iekšlietu ministra amatu un liedza izkāpt Itālijas krastā vairāk nekā 100 nelegālajiem imigrantiem, kurus jūrā bija uzņēmis spāņu labdarības organizācijas "Open Arms" kuģis.

Prokuratūra apgalvo, ka Salvīni esot pārsniedzis savas amata pilnvaras un "nolaupījis" uz kuģa esošos cilvēkus.

Savukārt Salvīni norāda, ka viņš rīkojies leģitīmi, īstenojot stingru robežapsardzības politiku un piespiežot Eiropas Savienību (ES) uzņemties lielāku atbildību par nelegālās imigrācijas radīto problēmu risināšanu.

"Man ir skaidrs, ka šodien Salvīni tiek sūtīts uz tiesu, uz politisku tiesu," uzrunājot pārējo senatorus, debatēs pirms balsojuma norādīja "Līgas" līderis. "Ja kāds pastrādāja noziegumu un apdraudēja cilvēku dzīvību, tad tas ir pirātu kuģa kapteinis."

Politiķis arī norādīja, ka gadījumā, ja viņš ir vainīgs, tad līdzvainīgs ir arī premjerministrs Džuzepe Konte, jo Salvīni rīkojies saskaņā ar toreizējās valdības akceptēto politiku.

"Esmu lepns, ka aizstāvēju Itāliju. Es to darītu atkal un darīšu atkal, jo tikko šajā jūlijā ieradušies sešreiz vairāk [nelegālo imigrantu] nekā tajā pašā laika periodā pirms gada, kad "Līga" bija valdībā," jau pēc balsojuma paziņoja Salvīni.

Tēmas