Pasaulē
2020. gada 30. jūlijs, 13:45

"Airbus" būvēs milzīgu satelītu paraugu nogādāšanai no Marsa uz Zemes

Jauns.lv / LETA

Kompānijas "Airbus" Francijas nodaļa būvēs milzīgu satelītu, ar kuru pirmo reizi no Marsa uz Zemes tiks nogādāti paraugi.

Materiālus uz Marsa iegūs ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) pašgājējs robots "Perseverance", kura starts paredzēts vēlāk ceturtdien.

"Airbus" satelīta uzdevums tad būs notvert paraugus Marsa orbītā un nogādāt uz Zemes.

foto: REUTERS/SCANPIX
Iecerēts, ka NASA pašgājējs robots "Perseverance" nolaidīsies uz Marsa nākamā gada 18.februārī.

Kopīgais ASV un Eiropas projekts izmaksās miljardus un prasīs vairāk nekā desmitgadi. Taču zinātnieki saka, ka tas ir, iespējams, labākais veids, kā apstiprināt, vai uz Marsa ir pastāvējusi dzīvība.

"Airbus" satelīts būs milzīgs - tas svērs 6,5 tonnas, bet tā saules bateriju spārnu platums sasniegs 39 metrus.

Satelīta starts paredzēts 2026.gadā, tam jānokļūst Marsa orbītā, jānotver iegūtie materiālu un tie jānogādā atpakaļ uz Zemes.

NASA vēlāk šajā desmitgadē nogādās uz Marsa raķeti, lai ar to Sarkanās planētas orbītā nogādātu "Perseverance" iegūtos materiālus.

"Airbus" satelītam būs Marsa orbītā jānotver materiāli, tie jāiepako futbolbumbas izmēra konteinerī un jānogādā atpakaļ uz Zemes. Konteiners ar paraugiem būs jāievieto kapsulā, kas tiks iemesta Zemes atmosfērā, lai nolaistos tuksnesī Amerikā.

Robotu "Perseverance" paredzēts palaist ceturtdien plkst.7.50 (plkst.14.50 pēc Latvijas laika) no kosmodroma Kanaveralas zemesragā Floridā ar kompānijas "United Launch Alliance"  (ULA) nesējraķeti "Atlas V".

Iecerēts, ka "Perseverance" nolaidīsies uz Marsa nākamā gada 18.februārī.