foto: ZUMAPRESS.com
Turcija un Krievija vienojas panākt noturīgu pamieru Lībijā
Turcijas prezidents Radžips Tajips Erdogans.
Pasaulē
2020. gada 22. jūlijs, 23:20

Turcija un Krievija vienojas panākt noturīgu pamieru Lībijā

Jauns.lv / LETA

Trešdien Turcijas galvaspilsētā Ankarā tikušās Turcijas un Krievijas delegācijas, lai apspriestu karu Lībijā, un vienojušās panākt noturīgu pamieru Ziemeļāfrikas valstī, paziņojusi Turcijas Ārlietu ministrija.

Kopīgā abu pušu paziņojumā pēc sarunām teikts, ka Turcija un Krievija vienojušās strādāt kopā un mudināt Lībijas karojošās puses radīt "apstākļus ilgstošam un noturīgam pamieram".

Turcijas un Krievijas delegācijas apsvērs kopīgas Lībijas darba grupas izveidi un "tuvā nākotnē" Maskavā rīkos jaunas konsultācijas, teikts ministrijas paziņojumā.

Turcija un Krievija Lībijas krīzē atbalsta pretējās puses.

Uz varu Lībijā pretendē divas konkurējošas valdības, no kurām viena ir bāzēta galvaspilsētā Tripolē, bet otra - Tubrukā valsts austrumos.

Tripolē bāzēto, starptautiski atzīto nacionālās vienotības valdību atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību - Ēģipte, Apvienotie Arābu Emirāti un Krievija.

Tubrukas valdībai lojālā feldmaršala Halifas Haftara vadītā Lībijas Nacionālā armija kopš 2019.gada aprīļa izvērsusi ofensīvu, lai ieņemtu Tripoli.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Situācija Lībijā saasinājās pērn, kad Haftara spēki aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Taču Turcijas sniegtais atbalsts valdībai Tripolē mainījis spēku līdzsvaru un Haftara spēki pēdējos mēnešos spiesti atkāpties.