foto: PA
Britu fasētāja satriekta par apstākļiem Anglijas fermā, kur noticis milzīgais Covid-19 uzliesmojums
Likumsargs apsargā ieeju saimniecībā, kur vairāk nekā 70 cilvēki saķēruši Covid-19.
Pasaulē
2020. gada 13. jūlijs, 12:11

Britu fasētāja satriekta par apstākļiem Anglijas fermā, kur noticis milzīgais Covid-19 uzliesmojums

Jauns.lv

Britu mediju uzmanības lokā nonākusi brokoļu un pākšaugu saimniecība Anglijas pilsētā Herefordšīrā, kur noticis milzīgs Covid-19 uzliesmojums, vairāk nekā 70 darbiniekiem inficējoties un 200 nonākot piespiedu izolācijā. Uzņēmumā “AS Green and Co” strādā daudz cilvēku no dažādām Austrumeiropas valstīm, taču šogad ceļojumu ierobežojumu dēļ viņiem pievienojās arī vietējie strādnieki. Viena no darbiniecēm, kura pirms dažām nedēļām aizgāja prom no darba šajā saimniecībā, ar šausmām atceras tur piedzīvoto.

Medijs “The Guardian” vēstī, ka Kārena (vārds mainīts) tur pavadīja trīs nedēļas, fasējot brokoļus, taču pagājušajā mēnesī darbu pameta, jo viņu satrieca apstākļi, kādi tur valdīja. “Mani ļoti sadusmoja tas, ka pret cilvēkiem tā izturas,” viņa iesāk savu stāstu. “Vienmēr esmu zinājusi, ka darbs lauksaimniecībā ir smags, bet šis bija daudz sliktāk nekā gaidīts. Esmu vākusi ābolus, stādījusi kokus un veikusi citus smagus darbus, bet šis bija vissmagākais.”

Saimniecībā Anglijā, kur strādā viesstrādnieki, plašs Covid-19 uzliesmojums

gallery icon
18

Pirmo nedēļu darbiniece pavadīja karantīnā, bet pēc tam sociālā distancēšanās tur vairs netika ievērota. “Pašā sākumā biju izolēta, bet pēc tam mēs dzīvojām kā viena liela mājsaimniecība, un visi strādājām kopā. Visi dzīvo un strādā tik tuvu viens otram, ka nav nekās pārsteigums par Covid-19 izplatīšanos. Tas izplatās ātri, un jau teju puse [darbinieku] to ir saķērusi,” stāsta angliete.

Kārena stāsta, ka lielākā daļa darbinieku nāk no Bulgārijas un Rumānijas, bet viņa pati tur bija viena no trijām angļu fasētājām. Viņas dalīja vienu no saimniecības 33 pagaidu mājiņām, par ko bija jāmaksā 50 mārciņas (56 eiro) nedēļā. Stundas likme saimniecībā bija 8,85 mārciņas par pirmajām 48 stundām nedēļā, bet nākamās stundas tika vērtētas ar 11,06 mārciņām, jo bieži tika strādāts 12 stundas un ilgāk.

“Neviens, kurš savā groziņā ieliek brokoli, pat neiedomājas, kā tas ir – to fasēt,” saka Kārena, atklājot, ka saimniecībā tika īstenota sodu sistēma pret darbiniekiem, ja tie bija pārāk lēni. Gausākajiem strādniekiem nācās ņemt brīvdienu.

Kā Lielbritānijā laikā, kad lauksaimniecībā trūkst darbinieku, novāc zaļumus

gallery icon
30

Apvienības “Unite” pārstāve Bēva Klārksone norādīja, ka jau pandēmijas sākumā apvienībā pieļāva šādu scenāriju attīstību, jo strādnieki saimniecībās tiek izmitināti mobilajās mājiņās vai kopmītnēs. Darba devēji stāsta, ka dara visu, ko var, taču viņi nespēj izpildīt sociālās distancēšanās vadlīnijas.

Klārksone saka: “Ja viens cilvēks saķer koronavīrusu, tas izplatīsies ļoti ātri, kā ir noticis šajā gadījumā, tāpēc “burbuļa” ideja nestrādā. Lielveikaliem būtu jābūt atbildīgiem par to, kas notiek piegādes ķēdēs. Ja lielveikalu tīkli nepieprasītu tik zemas cenas, tad darbinieki varētu dzīvot un strādāt labākos apstākļos. Tā bija bumba ar laika degli,” viņa sacīja.