foto: REUTERS/SCANPIX
Pentagons Trampam piedāvās variantus attiecībā uz ASV karavīru izvešanu no Vācijas
ASV prezidents Donalds Tramps.
2020. gada 27. jūnijs, 21:55

Pentagons Trampam piedāvās variantus attiecībā uz ASV karavīru izvešanu no Vācijas

Jauns.lv / LETA

Amerikas Savienoto Valstu aizsardzības ministrs Marks Espers pirmdien iepazīstinās prezidentu Donaldu Trampu ar virkni variantu attiecībā uz ASV karavīru izvešanu no Vācijas, paredzot lielu daļu no viņiem pārvietot uz Austrumeiropu, sestdien paziņojis Pentagons.

"Ministrs Espers trešdien tikās ar prezidentu Trampu, lai pārrunātu mūsu klātbūtni Eiropā," norādījis Pentagona pārstāvis Džonatans Hofmens. "Pirmdien ministrs Baltajā namā informēs prezidentu par variantiem attiecībā uz mūsu spēku atrašanos Vācijā."

Kā izteikušās divas augstas Pentagona amatpersonas, kas vēlējušās palikt anonīmas, plāns paredz samazināt Vācijā pastāvīgi dislocēto amerikāņu karavīru skaitu līdz 25 000 un izvest no turienes 9500 karavīrus, kā Tramps jau tika paziņojis 15.jūnijā. Daļa no viņiem atgriezīsies Amerikas Savienotajās Valstīs, bet citi tiks pārvietoti uz bijušajām padomju bloka valstīm.

Amatpersonas nav norādījušas, uz kuru Eiropas valsti viņi tiks pārcelti, bet uzsvērušas, ka šie pārkārtojumi kalpos par nepārprotamu brīdinājumu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Kā ziņots, Tramps trešdien pēc tikšanās ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu Baltajā namā pavēstīja, ka daļa no karavīriem, ko ASV izvedīs no Vācijas, tiks pārvietoti uz Poliju.

Pentagona pārstāvji izteikušies, ka daļa šo karavīru jaunajā vietā būs dislocēti pastāvīgi, bet pārējie - rotācijas kārtībā, kas, pēc viņu teiktā, nodrošina lielāku elastību. Viena no amatpersonām piebildusi, ka šī dislokācija balstīsies uz divpusēju vienošanos starp ASV un iesaistītajām valstīm un netiks veikta NATO virsvadībā.

Tiesa gan, iespējamais karavīru pārvietošanas laiks joprojām ir neskaidrs, ņemot vērā, ka rudenī ASV notiks prezidenta vēlēšanas.