Baltkrievijai pirmās lēdijas vietā ir vadoņa dēls - Koļa Lukašenko. FOTO
Tēvs un dēls Lukašenko 9. maija parādē Minskā.
Pasaulē
2015. gada 16. oktobris, 06:34

Baltkrievijai pirmās lēdijas vietā ir vadoņa dēls - Koļa Lukašenko. FOTO

Jauns.lv

Pavisam nesen uz jau ceturto termiņu amatā tika pārvēlēts mūsu kaimiņvalsts Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko un nereti radies jautājums, kāpēc viņam pie sāniem nav redzama pirmā lēdija un kas vispār varētu nākotnē viņu nomainīt.

Baltkrievu žurnālisti izpētījuši, cik stundu skolā nobastojis prezidenta Aleksandra Lukašenko dēls Koļa, jo te viņš līdzās tēvam vērojis parādi, te pozējis blakus Obamu pārim. Šajā valstī pirmās lēdijas lomu būtībā uzņēmies 11 gadus vecais Nikolajs.

Portāla belsat.eu žurnālisti aprēķinājuši, ka tikai septembrī puika izlaidis tikpat stundu, cik pusē pagājušā mācību gada. Pagājušajā mēnesī abi Lukašenko apmeklēja divus vērienīgus sarīkojumus – militāro parādi Pekinā par godu Otrā pasaules kara beigu 70. gadadienai un ANO Ģenerālo asambleju Ņujorkā.

Vizīte Ķīnā ilga no 1. līdz 3. septembrim, lielais ANO saiets – no 26. līdz 29. septembrim, tātad Nikolajs skolā nav bijis nedēļu. Pērn tās bijušas divas nedēļas.

Februārī Lukašenko jaunākais atpūtās ar tēvu Sočos, piedalījās “Normandijas četrinieka” sarunās par mieru Ukrainā, aprīlī devās vizītē uz Gruziju, maijā iestādīja koku parkā Pakistānā. Koļa arī bieži pozē oficiālajās fotogrāfijās, tostarp Ņujorkā ar ASV pirmo pāri Baraku un Mišelu Obamām.

Lukašenko, tikdamies ar darbaļaudīm, uzstājis, ka viņa dēls mācās kārtīgi, viņš apmeklē lauku skolu Minskas pievārtē. Baltkrievijas prezidents 2012. gadā vizītes laikā Venecuēlā paziņoja, ka pēc pāris desmitgadēm dēls stāsies valsts priekšgalā.

To rādīs laiks, bet jau tagad ir bažas, ka vadoņa dēls aug ar izkropļotu psihi un domāšanu. Ģenerāļi atdod godu mazam puikam, reiz lidojuma laikā Koļa tā sadusmojies uz stjuarti, ka iekodis viņai rokā un uzbļāvis: “Kad es kļūšu par ministru, es tevi nošaušu!”

Stjuarte viņam nebija ļāvusi aizvērt lidmašīnas durvis. Joki mazi – 2009. gadā toreizējais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs puišelim uzdāvināja apzeltītu pistoli. “Pagaidām nav pielādējuši,” komentēja tēvs.

Nikolaja māte ir bijusī prezidenta ārste Irina Abeļska, Lukašenko ir divi jau pieauguši dēli, kurus viņš negatavojot varas pēctecībai.

Kasjauns.lv / Foto: EPA/LETA / Vida Press