"Covid atkritumi" Vidusjūrā

gallery icon
8
Pasaulē
2020. gada 14. jūnijs, 08:11

Foto: šādi skati būs jauna realitāte tirkīzzilajā Vidusjūrā?

Jauns.lv

Vienreizlietojamās maskas un gumijas cimdi tagad nu ir visai ierasts skats Vidusjūras dibenā un piekrastē, kur tās tiek izskalotas. Vides nozares pārstāvji brīdina, ka koronavīrusa pandēmija krasi palielinās piesārņojumu pasaules okeānā.

“The Guardian” vēstī, ka nu jūrās bez “ierastā” piesārņojuma vērojamas arī vienreizlietojamās maskas, kas peld kā medūzas, un pa gulti izkaisīti gumijas cimdi.

Franču bezpeļņas organizācijas “Opération Mer Propre” aktīvisti, kuri regulāri dodas savākt atkritumus Franču Rivjēras piekrastē, jau pagājušajā mēnesī sāka celt trauksmi par “Covid atkritumiem” – cimdiem, maskām, dezinfekcijas līdzekļu pudelēm Vidusjūrā, kas nu pievienojušies jau ierastajiem atkritumiem – vienreizlietojamām krūzēm un alumīnija bundžām.

Lai arī aktīvisti nevar apgalvot, ka atrasto “Covid atkritumu” daudzums būtu milzīgs, viņi satraucas, ka tas ir mājiens par jauna veida piesārņojumu, kas kļūs par realitāti, jo miljoniem cilvēku visā pasaulē, cīnoties ar pandēmiju, aktīvi sāka lietot sejas maskas. Ja nekas netiks darīts, šis piesārņojums radīs problēmu, pārliecināti vides aizstāvji.

Tiek vēstīts, ka Francijā vien amatpersonas pasūtījušas divus miljardus vienreizlietojamo masku. “Zinot to… mēs drīz varam nonākt pie riskiem, ka masku Vidusjūrā būs vairāk nekā medūzu,” saka organizācijas pārstāvis Džofrijs Pletjē.

Vides aizstāvji cer, ka attēli ar “Covid atkritumiem” jūrā liks cilvēkiem aizdomāties pāriet uz atkārtoti lietojamām maskām un cimdu vietā biežāk mazgāt rokas.