Pasaulē
2020. gada 8. jūnijs, 05:59

Likumsargi izmeklē lietu saistībā ar prom atdoto Haksliju, kura vecākus aizstāvēja no Latvijas adoptētā Ana

Jauns.lv

ASV amatpersonas šobrīd veic pārbaudi par to, kā klājas piecus gadus vecajam Hakslijam Stauferam – no Ķīnas adoptētajam puisītin, kuru “YouTube” influencere Mika Staufere un viņas vīrs Džeimss atdeva citai ģimenei, par šo rīcību izpelnoties plašu sabiedrības nosodījumu.

Amatpersonas tagad ASV medijiem atklāja, ka Delavēras apgabala šerifa birojs šobrīd izmeklē šo gadījumu, tomēr zināms, ka Hakslijs nav pazudis.

Likumsargi skaidro, ka visas adopcijas lietas ir konfidenciālas un tām jāiziet cauri rūpīgam procesam ar īpašām prasībām un drošības pasākumiem. Arī privātās adopcijas gadījumos ir jāievēro tās pašas juridiskās prasības, kas sevī ietver ģimenes mājas apskati, kā arī adoptētāju biogrāfijas pārbaudi. Šajā gadījumā amatpersonas ir pārliecinātas, ka notiek atbilstošs process.

Amatpersonas arī atklāj, ka Hakslija Staufera lietā abas puses – Stauferu ģimene un puisēna jaunie vecāki – tiek pārstāvēti no advokātu puses, lai nodrošinātu pilnīgu tiesas procesa ievērošanu.

Stauferu ģimenē aug vēl četri bērni un amatpersonas norāda, ka uzsāktās izmeklēšanas ietvaros kontaktēsies arī ar pārējiem bērniem, lai nodrošinātu viņu drošību.

Hakslija nu jau bijušie vecāki par šo lietu izteikušies maz, neatklājot, kur Hakslijs tagad dzīvo, bažījoties par viņa privātumu. Taču pāra advokāti medijiem sacījuši, ka Stauferi paši rūpīgi izraudzījās ģimeni, kas ir spējīga pilnvērtīgi parūpēties par puisēna vajadzībām. Šis process esot noticis sadarbībā ar vairākiem veselības aprūpes un izglītības nozares profesionāļiem, skaidro advokāti, nekomentējot ziņas par uzsākto izmeklēšanu.

Advokāti paziņojumā sacījuši, ka medicīnas speciālisti viņu klientiem ieteikuši, ka Hakslijam būtu labāk citā ģimenē. “Tās ir šausmīgas ziņas jebkuram vecākam,” savus klientus aizstāv advokāti.

Jānorāda, ka pasauli pāršalca kritikas un pārmetumu jūra, kad influenceri paziņoja par šo lēmumu. Hakslijs tika adoptēts pusotra gada vecumā, viņš cietis no autisma un atklājies, ka viņam ir “daudz vairāk īpašo vajadzību”, nekā pāris zināja iepriekš. Tiesa gan, Mika Staufere arī pauda, ka notikušajam nav nekāda sakara ar Hakslija autismu, tomēr viņa norādīja, ka tā bija jārīkojas, rūpējoties par pārējo bērnu drošību.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Stauferu ģimeni aizstāvēja no Latvijas adoptētā Ana Šērmere, kura septiņu gadu vecumā nonāca ASV, taču pēc grūtībām savā pirmajā ģimenē, viņa nonāca pie citiem vecākiem. Notikušo Ana nosauca par labāko, kas ar viņu noticis.