foto: ZUMAPRESS.com
Mēs iemācīsimies atpūsties, strādāt, sazināties. Situācija ar Covid-19 var būt līdzīga kā ar HIV infekciju
Pasaulē
2020. gada 17. maijs, 07:56

Mēs iemācīsimies atpūsties, strādāt, sazināties. Situācija ar Covid-19 var būt līdzīga kā ar HIV infekciju

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) īpašais sūtnis Covid-19 jautājumos Deivids Nabarro intervijā BBC pavēstījis, ka cilvēku dzīve, iespējams, vairs nekad nebūs tāda, kāda tā bija pirms Covid-19 pandēmijas. Viņš arī izteicās, kā varētu attīstīties situācija pēc vakcīnas izstrādes.

Nabarro klāsta, ka cilvēcei nāksies pierast pie jaunās realitātes. “Mēs mainīsim mūsu uzvedību, lai samazinātu riskus, kuri ir saistīti ar mums. Mēs zinām, ka dažās vietās to būs īpaši grūti izdarīt. Mēs iemācīsimies atpūsties, strādāt, sazināties un pavadīt laiku ar tuviniekiem. Faktiski tas kļūs par mūsu dzīvi,” viņš stāsta.

Situācija ar Covid-19 var būt līdzīga kā ar HIV infekciju – zinātnieki atradīs terapijas iespējas, bet vīruss nekur nepazudīs. Lai pilnīgi pakļautu vīrusa izplatību, cilvēcei būs vajadzīgi vēl pieci gadi, uzskata organizācijā.

Eiropas Zāļu aģentūrā paziņoja, ka pēc optimistiskākajiem aprēķiniem vakcīna var tikt izstrādāta aptuveni pēc gada, un paziņojumus par to, ka izstrāde varētu beigties jau septembrī, aģentūrā uzlūko skeptiski.

Nabarro piekrīt, ka pat pēc vakcīnas parādīšanās paies diezgan ilgs laiks, kamēr varēs sajust pozitīvus rezultātus. Vienlaikus viņš norāda uz vēl garākiem periodiem. “Vajag nodrošināt vakcīnu visiem Zemes iedzīvotājiem, bet tas ir milzīgs projekts. Tāpēc vēlos visiem teikt – gatavojoties, ka vakcīna mums parādīsies aptuveni pēc divarpus gadiem,” saka PVO speciālists.

Lielbritānija cer uz jauniem testiem

Tomēr britu amatpersonas deva zaļo gaismu plaši pielietojamiem Covid-19 antivielu testiem, kurus izstrādāja Šveices farmācijas gigants “Roche”. Varasiestādes cer, ka efektīva pārslimojušo identificēšana palīdzēs ātrāk atgriezties ierastajā dzīves kārtībā un atjaunot ekonomiku.

Atļauja pielietot testu norāda uz to, ka regulatori ir pārliecināti par to rezultātu uzticamību. Vienlaikus britu valdība vēl nezina, cik drīz izdosies īstenot masveidīgu iedzīvotāju testēšanu.

Tests jau iepriekš tika apstiprināts arī Eiropas Savienībā un ASV. “Roche” norāda, ka notiek pārrunas ar britu valdību un Nacionālo Veselības dienestu (NHS) par piegādēm, kuru apjoms varētu sasniegt pat vairākus tūkstošus komplektu nedēļā.

Posts, ko pasaulei atnesa jaunais koronavīruss

gallery icon