foto: REUTERS/SCANPIX
Igaunijas viesstrādniekiem Somijā problēmas ar karantīnu
Cilvēki Helsinku lidostā.
Pasaulē
2020. gada 18. maijs, 05:33

Igaunijas viesstrādniekiem Somijā problēmas ar karantīnu

Kas Jauns Avīze

Somijā 14. maijā atcelts aizliegums ceļošanai starp šo valsti un Igauniju, taču desmitiem tūkstošu Igaunijas viesstrādnieku ir jaunas problēmas – daudzi somu darba devēji pieprasa, lai viņi pēc atgriešanās Somijā divas nedēļas uz sava rēķina ievēro divu nedēļu karantīnu.

Somijas valdība gan tādu prasību neizvirza. Celtniecības nozares arodorganizācijas Rakennusliitto vadītājs Mati Harjuniemi no daudziem uzņēmumiem jau saņēmis informāciju, ka strādniekiem, kas atgriežas no Igaunijas, būs obligāti jāievēro karantīna. Šo prasību viņš skaidro ar bažām, ka atvieglojumu atcelšana var veicināt vīrusa izplatīšanos celtnieku vidū.

“Kā zināms, sadzīves apstākļi daudziem Igaunijas viesstrādniekiem Somijā ir slikti, vienā istabā dzīvo daudzi cilvēki. Lai ievērotu karantīnu, sadzīves apstākļiem jābūt vismaz tādiem, kā paredzēts kolektīvajā līgumā, tātad – katram cilvēkam vismaz atsevišķa istaba. Vīruss joprojām izplatās, taču izskatās, ka tas nesatrauc ne Igaunijas strādniekus, ne darba devējus, kuriem it kā neesot naudas, lai nodrošinātu pieņemamus sadzīves apstākļus,” norāda arodbiedrības līderis.

Ņemot vērā, ka darbinieks iepriekš devies uz Igauniju pēc brīvas gribas un ir informēts par situāciju, darba devējam nav viņam jāmaksā par karantīnā pavadīto laiku.

Somijā pasūtījumi būvniecībā nemitīgi krītas, prognozēts augsts bezdarba līmenis, un uzņēmēji raizējas par to, lai izdotos vismaz pabeigt jau aizsāktos objektus.