foto: AFP/Scanpix
Vai šovasar vietu pludmalē būs jārezervē? Spānijā tas kļūst par realitāti
Ilustratīvs foto.
2020. gada 10. maijs, 18:57

Vai šovasar vietu pludmalē būs jārezervē? Spānijā tas kļūst par realitāti

Jauns.lv

Koronavīrusa krīzes dēļ atsevišķas pilsētas Spānijā apsver iespēju ierobežot atpūtnieku skaitu pludmalēs un pat norīkot veikt vietas rezervāciju, ziņo CNN.

Pie Vidusjūras esošā pilsēta Kanet der Berenger (Canet d'en Berenguer), kas atrodas netālu no Valensijas, paziņojusi, ka pludmalē vienlaikus ļaus atrasties 5 000 cilvēku. Ierasti, ja nav nepieciešams ievērot 2 metru distanci, pludmales ietilpība ir divas reizes lielāka.

Vieta būs iepriekš jārezervē, piesakot to mobilajā aplikācijā. "Šī vasara būs ļoti citāda," CNN stāsta pilsētas mērs Pērs Čordā. "Starp jums un kaimiņu būs vairāk vietas. Tā būs kā "biznesa klases" pludmale."

foto: EPA/Scanpix
Sanšenšo pludmalē notiek darbi pie drošības nodrošināšanas

Pludmales sadalīšanai kvadrātos tiks izmantots režģa modelis. Uz smiltīm vietu atdalīšanai tiks izvietots tīkls. Pludmales apmeklētājiem būs atļauts rezervēt vietu no rīta vai pēcpusdienā, bet ne uz visu dienu. Rezervēt būs iespējams jebkuru pieejamo zonu, līdzīgi, kā izvēloties vietu kinoteātrī. Jauno atpūtnieku ierašanās laiki tiks sadalīti pa daļām, lai izvairītos no pūļa veidošanās.

Zināms, ka Kanet der Berenger nav vienīgā pilsēta, kas paziņojusi par šādu pludmales apmeklēšanas modeli. Atpūtnieku skaitu pludmalē ieplānojusi kontrolēt arī Sanšenšo pilsēta. Tomēr šeit valdīs princips "kurš pirmais brauc tas pirmais maļ".

foto: Ekrānuzņēmums
Šādi pludmale šovasar varētu izskatīties Spānijas pilsētā Sanšenšo

Pilsētas mērs Telmo Martins saka, ka nesatraucas, ka pie pludmales ieejas varētu izveidoties pūlis. "Tūrisms veido 80% no mūsu ekonomikas," Martins sacīja CNN. "Mums ir jāpiedāvā risinājumi, lai cilvēki no veselības puses justos droši. Es lūdzu visus būt atbildīgiem."

Sanšenšo pludmales plāns skatāms šeit:

Pludmalē, kas ir viena no Spānijas ziemeļu daļas iecienītākajām atpūtas vietām, apmeklētāju skaits tiks samazināts par aptuveni 25%. Arī šeit tiks izvietots režģis, kas atdalīs atpūtniekus ar vismaz 1,5 metru intervālu. Pludmales smiltīs tiks ierakti arī koka stabiņi ar auklām, lai atļautu vienā kvadrātā uzturēties vienai mājsaimniecībai vai cilvēku grupai.

Tiklīdz atpūtnieki pametīs pludmali, viņu vietā varēs nākt nākamie rindā gaidītāji.

Spānija karantīnā: ainas no Madrides un citu pilsētu dzīves

gallery icon

Abas pludmales plāno vidi tīrīt daudz biežāk, nekā citas sezonas. Abas pilsētas cer, ka pludmales apmeklētājiem drīkstēs atvērties jau jūnijā, bet gala lēmums ir jāpieņem Spānijas valdībai. Ārkārtējais stāvoklis valstī ir spēkā kopš 14.marta. 

Kanet der Berenger jaunajam pludmales dizainam un drošības nodrošināšanai atvēlēs aptuveni 500 000 eiro, savukārt Sanšenšo drošu vasaras aktivitāšu ieviešanai atvēlēs pat 3,5 miljonus eiro.

Spānijā Covid-19 līdz šim konstatēts vairāk nekā 223 tūkstošiem cilvēku. 26 378 cilvēki ar slimību miruši. Pēc statistikas datiem Spānija ir otrā visplašāk Covid-19 skartā valsts pasaulē uzreiz aiz ASV.