foto: EPA/Scanpix
Par spiegošanu Krievijas labā aizturēts Ukrainas Drošības dienesta darbinieks
Pasaulē
2020. gada 14. aprīlis, 22:44

Par spiegošanu Krievijas labā aizturēts Ukrainas Drošības dienesta darbinieks

Jauns.lv / LETA

Ukrainā aizdomās par spiegošanu Krievijas labā un terorakta plānošanu aizturēts Drošības dienesta (SBU) augsta ranga darbinieks, otrdien pavēstīja šī dienesta vadītājs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izmeklēšanas gaitā iegūtas "neapstrīdamas liecības", arī audio un video ieraksti, ka ģenerālmajors Valērijs Šaitanovs Ukrainā plānojis teroraktus un vācis izlūkinformāciju Krievijas Federālajam Drošības dienestam (FSB), teikts SBU paziņojumā.

"Diemžēl cilvēks, kuram būtu jāaizsargā Ukraina, patiesībā strādāja pret to," paziņojumā citēts SBU priekšnieks Ivans Bakanovs.

Šaitanovs aizturēts "sarežģītas, ilgstošas, vairāku līmeņu specoperācijas rezultātā," sacīja Bakanovs.

Šobrīd tiek gatavotas apsūdzības valsts nodevībā un terorakta plānošanā, norādīja SBU.

Šaitanovs nodevis Krievijas kuratoriem informāciju par slepenajām operācijām, ko īsteno Ukrainas spēki, kas valsts austrumos cīnās pret Maskavas atbalstītajiem kaujiniekiem.

Viņš arī plānojis Ukrainā teroraktus, par ko viņam piesolīti 200 000 ASV dolāru un Krievijas pase, norādīja SBU.

Šaitanovs tiek turēts aizdomās par čečena Adama Osmajeva slepkavības plānošanu. Pats Osmajevs savukārt tiek apsūdzēts, ka gatavojis sazvērestību, lai 2012.gadā nogalinātu Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Osmajevs un viņa dzīvesbiedre Amina Okujeva kā brīvprātīgie karoja Ukrainas austrumos kopā ar Ukrainas armijas karavīriem.

Osmajevs izdzīvojis divos slepkavības mēģinājumos, bet viņa sieva zaudēja dzīvību otrajā uzbrukumā, kad 2017.gadā netālu no Kijevas uz dzelzceļa pārbrauktuves tika apšaudīta viņu automašīna.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās