foto: AP/Scanpix
NASA Covid-19 dēļ neatsakās no Mēness un Marsa misiju sagatavošanas
Apollo 11 uzņemtais fotoattēls ar Mēness horizontu un skatu uz Zemi.
Pasaulē
2020. gada 3. aprīlis, 11:08

NASA Covid-19 dēļ neatsakās no Mēness un Marsa misiju sagatavošanas

Jauns.lv / LETA

Neskatoties uz Covid-19 epidēmiju, ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) programmas Artemīda ietvaros turpinās gatavot cilvēka pilotētas misijas uz Mēnesi un Marsu, ceturtdien paziņojis NASA direktors Džims Braidenstains.

"Šobrīd NASA misija turpinās," tviterī norādījis Braidenstains. "Mēs esam lepni iepazīstināt ar savu redzējumu par ilgtspējību uz Mēness pēc 2024.gada un to, kā Artemīda mūs sagatavo Marsam."

Programma paredz, ka līdz 2024.gadam amerikāņu astronauti vēlreiz apmeklēs Zemes dabīgo pavadoni, uz kura cilvēks pēdējo reizi stāvējis pirms pusgadsimta.

foto: AP/Scanpix
Apollo 11 uzņemtais fotoattēls ar Mēness horizontu un skatu uz Zemi.

"Pēc 20 gadiem, pastāvīgi dzīvojot zemā Zemes orbītā, mēs tagad esam gatavi nākamajam kosmosa izpētes lielajam izaicinājumam - attīstīt ilgtspējīgu klātbūtni uz Mēness un ap to," teikts NASA oficiālajā vietnē publicētajā Braidenstaina rakstā.

"Nākamajos gados Artemīda kalpos par mūsu Polārzvaigzni, mums strādājot pie vēl plašākas Mēness izpētes, kur mēs demonstrēsim galvenos elementus, kas nepieciešami pirmajai cilvēku misijai uz Marsu," uzsvēris NASA direktors.

NASA demonstrē jaunu skafandru prototipus Mēness misijām

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) otrdien demonstrēja divu jaunu kosmosa skafandru prototipus, kas ir svarīga daļa no ASV ...

gallery icon
22

Pārvalde uzskata, ka "galvenais elements", kas nepieciešams astronautu klātbūtnei uz Mēness, ir mobilitāte, un NASA plāno drīzumā iepazīstināt ar Zemes pavadoņa virsmai piemērotu spēkratu.

Paredzēts, ka spēkrats, kas pilnībā nodrošinās visas astronautu dzīvības uzturēšanas funkcijas, ļaus cilvēkiem veikt līdz pat 45 dienas ilgus ceļojumus pa Mēness virsmu.

Plānots, ka uz Mēness tiks ierīkota bāze, kurā īsāku laiku varēs uzturēties vienlaikus četri astronauti.

Programmas Artemīda mērķis ir izmantot Mēnesi kā izmēģinājumu poligonu tālākais Saules sistēmas izpētei.