foto: REUTERS/SCANPIX
Pareizticīgie Krievijā no koronavīrusa izsargājas ar vīraku un ticību
Pēterburgā ap 70 000 ticīgo izmantoja iespēju skūpstīt šķirstu ar Jāņa Kristītāja pīšļiem.
Pasaulē
2020. gada 28. marts, 04:45

Pareizticīgie Krievijā no koronavīrusa izsargājas ar vīraku un ticību

Kas Jauns Avīze

Aleksandra Ņevska Novotihvinskas sieviešu klosteris Jekaterinburgā tagad dievkalpojumos izmanto jauna veida vīraku – ar “pastiprinātu pretvīrusu efektu”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tam pievienotas lavandas, ģerāniju, bazilika un citronu eļļas. Klosterī apgalvo, ka draudzi slimības skar retāk, jo vīraks attīra gaisu no vīrusiem un stiprina imunitāti.

Krievijas Pareizticīgā baznīca nav uzskatījusi par vajadzīgu pārtraukt dievkalpojumus un pat mudinājusi savas avis ārzemēs nepakļauties laicīgās varas rīkojumiem. Patriarhs Kirils vienīgi piekāpies tik daudz, ka dievkalpojumos vairs nedod skūpstīt krustu un, svaidot ar eļļu, mācītājs pie pieres pieskaras ar vates kociņiem, nevis pirkstu.

Pēterburgā, neraugoties uz karantīnas pasākumiem, ap 70 000 cilvēku devušies pieskarties, turklāt ar lūpām, šķirstam ar Jāņa Kristītāja pīšļiem, atvestiem no Jeruzalemes. Tie astoņarpus dienas bija izstādīti Kazaņas katedrālē.

Pēterburgas eparhijas preses pārstāve Natālija Rodomanova klāsta, ka šķirsta virsma pēc katra ticīgā pieskāriena tīrīta ar dezinfekcijas līdzekli. Pēterburgā tobrīd bija aizliegti sarīkojumi ar vairāk nekā 1000 dalībnieku (tagad jau virs 50), bet Rodomanova atbild, ka vienlaikus katedrālē vairāk par tūkstoti nav bijis.

Novaja Gazeta raksta, ka dezinfekcija drīzāk bijusi skata dēļ. Klātesošais reliģisko jautājumu konsultants sākotnēji teicis, ka sabučoto šķirstu notīra ar eļļu, bet tad pārlabojis, ka ar spirtu. Nekādu risku viņš nav saskatījis: “Ko, koronavīruss? Nu, klausieties, tās ir vienkārši blēņas.” Arī aptaujātie ticīgie paziņojuši, ka viņus no visām sērgām sargā Dievs.

Krievu teologs un publicists Andrejs Kurajevs turpretim aicina neaizaicināt Dievu – viņaprāt, šāda ticības un bezbailības izrādīšana nedaudz atgādina lepnības grēku. Viņš norāda, ka, piemēram, Ļipeckā pieticis prāta atcelt krusta gājienu pret koronavīrusu.  

Tikmēr Romas Katoļu baznīca pasludinājusi grēku piedošanu ar noteiktiem nosacījumiem ticīgajiem, kas saslimuši ar Covid-19. Vatikāna jaunais dekrēts attiecas arī uz tuviniekiem, kas rūpējas par sasirgušajiem, veselības aprūpes darbiniekiem un tiem, kas lūdzas par viņu situāciju.

Nosacījumu vidū ir prasība, ka slimajiem jānoskaita zināms skaits lūgšanu vai jāseko svarīgu reliģisko svinību norisei, ievērojot distanci. Tiem, kas lūdzas par aprūpētājiem, vismaz pusstundu jālasa Bībele.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās