foto: AFP/Scanpix
Kāpēc Itālija? "Tas, ka viņi izglābj tik daudz, ir brīnums…"
Vīrietis Lombardijā stāv pie savas mātes zārka.
Pasaulē
2020. gada 23. marts, 11:53

Kāpēc Itālija? "Tas, ka viņi izglābj tik daudz, ir brīnums…"

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Itālija sasniedza traģisku antirekordu – Covid-19 saslimšanas izraisītais nāves gadījumu skaits pārsniedza Ķīnas drūmo statistiku, tāpēc daudzi uzdod loģisku jautājumu – kāpēc Itālija?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Itālijā koronavīrusa upuru zārku pārvešanā iesaistās armija

Armijas automašīnas iesaistītas zārku pārvešanā no Bergamo uz citām Itālijas pilsētām, jo šajā valsts ziemeļdaļas pilsētā, kas smagi cietusi Covid-19 ...

gallery icon
14

Skaitļi par koronavīrusa izraisīto nāves skaitu valstīs krasi atšķiras: Ķīnā mirstība no Covid-19 bija aptuveni 4%, Itālijā tie ir pat astoņi procenti, bet Vācijā – vien 0,3%, vēstī “Telegraph”.

Kāpēc tāda atšķirība?

Itālijas veselības ministra zinātniskais padomnieks, profesors Valters Rikjardi skaidro, ka augstā mirstība valstī ir gan demogrāfijas īpatnību dēļ, gan slimnīcā veikto nāves gadījumu reģistrācijas dēļ. Vairākkārt jau izskanējis, ka Itālijas iedzīvotāji ir otrie vecākie pasaulē.

Rikjardi skaidro: “Mūsu hospitalizēto pacientu vecums ir krietni augstāks – vidējais rādītājs ir 67 gadi, kamēr Ķīnā tie bija 46 gadi.” Kā zināms, tieši gados vecie cilvēki ir visvairāk pakļauti Covid-19 izraisītajam nāves riskam. Saskaņā ar aplēsēm 87% Itālijā mirušo slimnieku bija vecumā virs visnotaļ cienījamajiem 70 gadiem, turklāt aprēķini rāda, ka lielākajai daļai no šīs vecuma grupas vajadzīga aprūpe slimnīcā. Turklāt vecumā virs 80 gadiem iespējamība, ka pacientam būs nepieciešama hospitalizācija veido pat 80%, kas rada nepārprotamu veselības aprūpes sistēmas noslodzi.

Tomēr Rikjardi skaidro, ka Itālijas augstais nāves gadījumu skaits saistīts arī ar metodi, kādā ārsti reģistrē mirušos, proti, visi cilvēki, kuri slimnīcās nesekmīgi ārstējās no koronavīrusa, tiek reģistrēti kā Covid-19 upuri. Profesors paskaidro: "Pēc atkārtotām Nacionālā veselības institūta aplēsēm tikai 12% mirušo tiešais nāves iemesls bijis koronavīruss, kamēr atlikušajiem 88% bijusi vēl vismaz viena vai pat divas un trīs citas saslimšanas."

Arī citi eksperti pauduši skepsi par pieejamiem datiem. Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skolas Eiropas sabiedrības veselības profesors Martins Makkejs sacījis, ka valstīm īsti nav skaidru aplēšu par to, cik daudz ir vieglo gadījumu. Ja papildu pārbaudēs atklātos vairāk asimptomātisko, kurus sevišķi neuzskaita un netestē, mirstības līmenis samazinātos.

Makkejs uzsver, ka ir pāragri salīdzināt Eiropas valstu pieredzi. “Mums nav detalizētas iedzīvotāju seroloģiskās uzraudzības un mēs nezinām, cik daudz asimptomātisko cilvēku vīrusu izplata.” Proti, testēšana pašlaik nav konsekventa ne pasaules, ne kontinenta ietvaros.

Jaunā koronavīrusa sekas - tukšas lielākās Itālijas pilsētas

Itālijas varasiestādēm cenšoties apturēt koronavīrusa krīzi, ceturtdien valstī stājušies spēkā vēl stingrāki ierobežojumi attiecībā uz veikalu un citu uzņēmumu darbību. ...

gallery icon
92

Tad tomēr – kāpēc Itālija?

Bet ir vēl citi faktori, kas deva savu artavu lielajā nāves gadījumu skaitā, saka eksperti. Tie ir: augstais smēķējošo skaits, kā arī gaisa piesārņojums, ko apliecina fakts, ka lielākā daļa mirušo ir tieši Itālijas ziemeļos, kur gaisa kvalitāte ir krietni bēdīgāka. Nav šaubu, ka pie vainas ir arī pārslogotā valsts veselības aizsardzības sistēma.

Pasaules Veselības Organizācijas pārstāvis Maiks Raiens, kurš atbildīgs par ārkārtas situāciju programmām, uzsver, ka viena itāļu ārsta aprūpē ir nevis viens vai divi, bet 1200 pacienti. “Fakts, ka viņi izglābj tik daudz, pats par sevi ir mazs brīnums,” viņš saka.

Jāņem vērā, ka situācija tikai pasliktināsies, jo arvien vairāk veselības aprūpes darbinieku saķer vīrusu un ir spiesti izolēties. Šobrīd Itālijā ar Covid-19 saslimuši aptuveni 2000 ārsti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās