foto: EPA/Scanpix
Trampam drīz varētu tikt veikts koronavīrusa tests
Tramps bija atteicies no koronavīrusa testa, baidoties, ka tas būtu viņa vājuma vai uztraukuma pazīme.
Pasaulē
2020. gada 14. marts, 09:50

Trampam drīz varētu tikt veikts koronavīrusa tests

Jauns.lv / LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka viņam "pavisam drīz" varētu tikt veikts jaunā koronavīrusa tests.

Pēc ziņām par atkārtotu tiešu vai netiešu saskari ar koronavīrusu Tramps bija ieņēmis aizstāvēšanās pozīciju, uzstājot, ka viņam nav vajadzīga pašizolācija, jo viņam nav izpaudušies tā simptomi.

Tomēr Tramps piektdien atzina, ka viņam, "ļoti iespējams", tiks veikts koronavīrusa tests pēc tam, kad šis tests izrādījies pozitīvs Brazīlijas prezidenta Žaira Bolsonaru komunikāciju direktoram Fabiu Vaingartenam, kas pagājušajā nedēļas nogalē tikās ar Trampu viņa rezidencē "Mar-a-Lago" Floridas štatā.

foto: EPA/Scanpix
Tramps bija atteicies no koronavīrusa testa, baidoties, ka tas būtu viņa vājuma vai uztraukuma pazīme.

Vaingartens nofotografējās kopā ar Trampu, kā arī piedalījās Trampa dēla Donalda Trampa juniora draudzenes Kimberlijas Gilfoilas dzimšanas dienas ballītē, kurā bija klāt arī Tramps. Dažas dienas pēc "Mar-a-Lago" apmeklējuma izrādījās, ka Vaingartenam koronavīrusa tests ir pozitīvs. Radās bažas, ka arī Bolsonaru varētu būt inficējies, bet Brazīlijas prezidents piektdien paziņoja, ka viņam veikts koronavīrusa tests ir negatīvs.

Tramps piektdien turpināja neievērot veselības aizsardzības amatpersonu padomus, publiski un atkārtoti sarokojoties ar citiem savā Baltā nama Rožu dārzā teiktā uzrunā par pandēmijas apkarošanas centieniem. Šajā pasākumā viņš pieļāva iespējamību, ka "jebkurš var būt šī vīrusa pārnēsātājs" un riskēt ar gados vecu amerikāņu vai citu apdraudētu personu inficēšanu.

Divi Baltajam namam tuvi cilvēki izteicās, ka prezidents bija atteicies no koronavīrusa testa, baidoties, ka tas būtu viņa vājuma vai uztraukuma pazīme. Tramps ir vēlējies parādīt, ka pilnīgi kontrolē šo krīzi, mēģinot nomierināt akciju tirgus to vēsturisku kritumu laikā.

Tramps piektdien izsludināja valstī ārkārtēju stāvokli jaunā koronavīrusa slimības Covid-19 uzliesmojuma dēļ. Viņš norādīja, ka šis solis ļaus valdībai piekļūt finansējumam, kas paredzēts katastrofu un citu ārkārtēju situāciju gadījumiem. Valdībai būs pieejami 50 miljardi dolāru cīņai pret koronavīrusa izplatīšanos. Tramps arī aicināja visus ASV štatus izveidot koordinācijas centrus un slimnīcas izstrādāt plānus iespējamām ārkārtējām situācijām.

 Tramps piektdien turpināja uzsvērt, ka viņam nav nekādu inficēšanās simptomu, bet izvairījās atbildēt uz jautājumiem, vai viņš nav bijis savtīgs, atsakoties no pašizolācijas, kuru ir izvēlējušies citi saskarē ar koronavīrusu nonākušie.