foto: Berliner Stadtreinigung
Berlīnē izmēģina 21. gadsimta miskastes
Vācijas galvaspilsētas ielās uzstādītas jaunās paaudzes atkritumu urnas.
Pasaulē
2020. gada 29. februāris, 03:59

Berlīnē izmēģina 21. gadsimta miskastes

Kas Jauns Avīze

Vācijas galvaspilsētas ielās uzstādītas jaunās paaudzes atkritumu urnas – tās ir trīsreiz ietilpīgākās, pārraida datus par piepildījumu un saka paldies.

Tādas pašas viedās urnas pārbauda arī Hamburgā un Brēmenē. Nīderlandē ražotā atkritumu uzņemšanas iekārta nodēvēta par Misteru Filu, tā ir nedaudz augstāka par metru, spilgti oranžā krāsā, tāpēc pamanāma pa gabalu.

Urna darbojas ar saules baterijām – elektrība nepieciešama, lai darbinātu iekšienē uzstādīto presi, kas saspiež drazas, atbrīvojot vietu jaunām porcijām. Konteineram ir 120 litru ietilpība, taču sapresējot var ietilpināt 600 litru.

Berlīnē uzstādītas 33 šādas urnas, ap piecpadsmit no tām – centrā. Pilsētas atkritumu uzņēmuma "Berliner Stadtreinigung" projekta vadītājs Tilo Mercs skaidro, ka ļaužu pilnās vietās atkritumu urnas ātri piepildās un jāizved pat trīsreiz dienā. Šīs jāizkrauj tikai reizi dienā vai pat divās. Kopumā Berlīnē ir ap 24 000 parasto atkritumu urnu.

Iekšpusē ir sensori, kad urna ir piepildīta par divām trešdaļām, uz paneļa iedegas dzeltena gaisma, sasniedzot 90% – sarkana, un ierīce noraida signālu dispečeriem. Vēlams gan neizmest šķirojamos atkritumus – sensori, sazīmējot stikla un plastmasas pudeles, atslēdz presi. Uz neliela ekrāna iedegas paldies.

Izmēģinājums ilgs gadu, šajā laikā plānots tikt skaidrībā gan par izmantošanas īpatnībām, gan urnu darbību dažādos laikapstākļos. Pēc policijas prasības valstisku vizīšu vai masu sarīkojumu laikā šīs urnas gan var nobloķēt, baidoties no spridzekļu ievietošanas.

Tēmas