foto: SWNS/Scanpix
Ārkārtas situācija debesīs virs Londonas: toksiska gaisa dēļ pilots kļūst rīcībnespējīgs
“Bristish Airways” apstiprina, ka ir bijis zvans, signalizējot par visaugstāko avārijas līmeni.
Pasaulē
2020. gada 27. februāris, 06:50

Ārkārtas situācija debesīs virs Londonas: toksiska gaisa dēļ pilots kļūst rīcībnespējīgs

Jauns.lv

Gada sākumā “British Airways” lidmašīnas kapteinis uz Londonas Hītrovas lidostas vadības torni lidojuma laikā bija spiests nosūtīt ārkārtas signālu par dzīvību apdraudošu situāciju. Dažas minūtes pirms nolaišanās kabīnes telpā bija ieplūdis toksisks gaiss un viens no pilotiem bija kļuvis rīcībnespējīgs, ziņo BBC.

Lai arī aviokompānija “British Airways” lūgusi apkalpi šo gadījumu paturēt noslēpumā, tomēr kāds par to ziņojis, uzskatot, ka sabiedrībai ir jāzina patiesība.

Drošības ziņojumā kapteinis norādījis, ka sajutis "toksisku gaisu" un konstatējis, ka viņa kolēģis – otrs pilots – nereaģē uz jautājumiem un smagnēji elpo. Kapteinis ātri uzvilcis skābekļa  masku, pārņēmis kontroli un pabeidzis nolaišanos. “British Airways” apstiprina, ka ir bijis signāls par ārkārtas situāciju. Kompānija arī norāda, ka incidents ir nodots Gaisa negadījumu izmeklēšanas filiālei.

Aviācijas nelaimes gadījumu izmeklēšanas nodaļas pārstāvis norādījis, ka šādi gadījumi, kad salonā ieplūst indīgs gaiss, notiekot gana bieži, bet par tiem reti tiek ziņots publiskajā telpā. Reizēm esot arī situācijas, kad nepatīkamu smaržu sajutuši arī pasažieri.  Gaiss, kas ieplūst salonā, esot cieši saistīts ar dzinēju un varot kļūt toksisks motoreļļu dēļ, kas satur ķimikālijas.

Lai arī nav pierādījumu tam, ka šāds toksisks gaiss var ietekmēt cilvēka veselību ilgtermiņā, tomēr cilvēkus pamatīgi satraucis fakts, ka viens no pilotiem kļuvis rīcībnespējīgs. Ja incidents būtu skāris abus pilotus, tad šis gadījums būtu varējis izvērsties par katastrofu.

BBC rīcībā nonācis vēl kāds konfidenciāls drošības ziņojums, kurā apkalpe ziņojusi par sliktu dūšu, galvassāpēm, reiboņiem un nespēju skaidri domāt.