foto: AP/Scanpix
Makrons izpelnās galēji labējo kritiku saistībā ar tā dēvēto parandžu aizliegumu
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Pasaulē
2020. gada 19. februāris, 23:26

Makrons izpelnās galēji labējo kritiku saistībā ar tā dēvēto parandžu aizliegumu

Jauns.lv / LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons izpelnījies galēji labējo politiķu kritiku par to, ka valstī netiek ievērots aizliegums parādīties sabiedrībā ar aizklātu seju, tostarp tradicionālajos musulmaņu sieviešu lakatos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Francija 2010.gadā izraisīja daudzu musulmaņu sašutumu, aizliedzot sabiedrībā parādīties ar aizklātu seju, ar to faktiski aizliedzot valkāt tradicionālos musulmaņu sieviešu lakatus, kas pilnībā aizsedz valkātājas seju, piemēram, nikabus un parandžas.

Francija bija pirmā Eiropas valsts, kas pieņēma šādu aizliegumu.

Makrons otrdien runā Miluzā, Francijas austrumos, paziņoja par jauniem pasākumiem cīņā pret islāma "separātismu" Francijā. Taču pirms runas prezidentam, kamēr viņš apsargu pavadībā devās pastaigā pa pilsētu, cauri pūlim tuvu klāt pienāca jauna sieviete, kuras seju pilnībā aizsedza tradicionālais musulmaņu lakats.

Pēc tam viņa atklāja seju, lai nofotografētos kopā ar Makronu, kurš atbildēja ar platu smaidu.

Notikušais tika nofilmēts un ātri vien publicēts sociālajos medijos.

Drīz pēc tam galēji labējās Francijas Nacionālās apvienības (RN) deputāts Bruno Bilde pārmeta Makronam, ka viņš ļāvis šai sievietei "uzkrītoši pārkāpt 2010.gada likumu".

"Pirms mēģināt atgūt republiku [no islāmistiem], mums jāpiemēro republikas likumi," norādīja politiķis, vēršoties ar šo jautājumu pie Francijas iekšlietu ministra.

RN līdere Marina Lepēna tikmēr pieprasīja informāciju par to, vai policija sievieti pēc notikušā ir aizturējusi.

Personām, kas pārkāpj 2010.gadā pieņemto likumu, valkājot drēbes, kas saistītas ar reliģisku pārliecību, var tikt piemērota līdz 150 eiro liela sodanauda, taču praksē tas tiek reti darīts.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās