foto: AP/Scanpix
Turcijā sākta izmeklēšana pret tiesnešiem 2013.gada Stambulas protestu prāvā
Pasaulē
2020. gada 19. februāris, 21:29

Turcijā sākta izmeklēšana pret tiesnešiem 2013.gada Stambulas protestu prāvā

Jauns.lv / LETA

Turcijā sākta izmeklēšana pret tiesnešiem, kuri attaisnoja apsūdzētos 2013.gada Stambulas protestu prāvā.

Deviņi no 16 apsūdzētajiem, tostarp filantrops Osmans Kavala, šonedēļ tika attaisnoti par viņu lomu 2013.gadā notikušajos protestos pret valdības plāniem veikt apbūvi Stambulas centrā līdzās Taksima laukumam, arī iznīcinot vienu no pilsētas lielākajām zaļajām zonām - Gezi parku.

Policija vardarbīgi izklīdināja miermīlīgo sēdošo demonstrāciju Gezi parkā, kur valdība vēlējās būvēt iepirkšanās centru.

Represijas izraisīja pretvaldības protestus visā valstī, kas kļuva par vērienīgāko sabiedrības mobilizāciju pret Redžepu Tajipu Erdoanu, kas tolaik ieņēma premjerministra amatu.

Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anadolu" vēsta, ka Tiesnešu un prokuroru padome sākusi izmeklēšanu par deviņu apsūdzēto attaisnošanu, lai pārbaudītu, vai tiesneši savos lēmumos nav kļūdījušies.

Erdoans, kurš pašreiz ir Turcijas prezidents, valdošās partijas sanāksmē parlamentā paziņojis, ka visi, kas raksturo Gezi protestus kā nevainīgu vides aizstāvju kustību, ir vai nu neprātīgi vai arī valsts un tautas ienaidnieki.

Erdoans arī nodēvējis šos protestus par "gļēvu uzbrukumu valstij un tautai" un pielīdzinājis tos militāram apvērsumam vai teroristu grupējumu uzbrukumiem.

Viņš norādījis, ka Gezi protesti nodarījuši miljardiem dolāru lielus postījumus, un solījis "risināt šo jautājumu līdz pašām beigām".

Prezidents norādījis, ka ASV miljardiera Džordža Sorosa roka Turcijā atradās cietumā, ar to acīmredzot domājot Kavalu, lai gan konkrēti viņu vārdā nenosauca.

"Un ar šo manevru viņi mēģināja viņu vakar attaisnot," paziņojis Erdoans.

62 gadus vecais filantrops un cilvēktiesību aizstāvis Kavala - vienīgais apsūdzētais Gezi lietā, kurš bija ievietots cietumā - tika atbrīvots otrdien, bet pāris stundas vēlāk viņš atkal tika aizturēts, šoreiz pamatojoties uz jaunu orderi, kas saistīts ar 2016.gadā notikušo valsts apvērsuma mēģinājumu.

Kavala tagad apsūdzēts par mēģinājumu gāzt konstitucionālo kārtību.

Komentējot šos notikumus, Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss izteicies, ka Kavalas atkārtotā aizturēšana ir neizprotama no jebkura skatupunkta.