foto: AFP/Scanpix
Mediķi pavēsta, ka situācija Haulas nometnē Sīrijā esot traģiska
Kurdu administrētajā Haulas nometnē izmitināti aptuveni 68 000 cilvēku, kas ir atkarīgi no humānās palīdzības.
Pasaulē
2020. gada 16. janvāris, 14:22

Mediķi pavēsta, ka situācija Haulas nometnē Sīrijā esot traģiska

Jauns.lv / LETA

Sīrijas ziemeļaustrumos pērn pārapdzīvotajā Haulas nometnē, kur izmitināti džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieku tuvinieki un pārvietotās personas, nomiruši vismaz 517 cilvēki, arī daudzi bērni, ceturtdien pavēstīja kurdu Sarkanā Pusmēness organizācija.

Kurdu administrētajā Haulas nometnē izmitināti aptuveni 68 000 cilvēku, kas ir atkarīgi no humānās palīdzības.

517 cilvēku vidū, kas pērn aizgājuši no dzīves telšu pilsētiņā, ir 371 bērns, sacīja Sarkanā Pusmēness pārstāve sakariem ar presi Dalala Ismaila.

Nepietiekams uzturs un jaundzimušo sliktā veselības aprūpe, bet ziemas mēnešos arī hipotermija, ir bērnu mirstības galveno iemeslu vidū, viņa skaidroja.

"Situācija ir traģiska, un slogs ir milzīgs," norādīja Ismaila, piebilstot, ka mirušo bērnu vidū ir ārzemnieki.

Nometnes iemītnieku lielākā daļa ir sīrieši un irākieši.

Haulā mitinās arī tūkstošiem ārzemnieku, un to lielākā daļa ir "Islāma valsts" karotāju tuvinieki, kas ir izmitināti drošības spēku apsargātā nometnes daļā.

Sīrijas kurdu varasiestādes informējušas, ka to pārziņā trīs pārvietoto personu nometnēs Sīrijas ziemeļaustrumos atrodas 12 000 ārzemnieku, arī 4000 sieviešu un 8000 bērnu.

Lielākā daļa mitinās Haulā.

Ar palīdzības organizāciju atbalstu "nav pietiekami", lai remdētu nometnes iemītnieku "smagās ciešanas", norādīja nometnes amatpersona Džabers Mustafa.

Nepieciešama gan pārtika, gan medikamenti, viņš piebilda.

Humānā krīze Haulā var pasliktināties vēl vairāk pēc pagājušās piektdienas balsojuma ANO Drošības padomē par pārrobežu palīdzības aizliegšanu, brīdināja Sīrijas ziemeļaustrumu kurdu administrācija.

Pilsoņkarš Sīrijā sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Sīrijas pilsoņkara astoņos gados dzīvību zaudējuši vairāk nekā 380 000 cilvēku, liecina aktīvistu aplēses.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

"Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.