foto: MARION COUNTY SHERIFF'S OFFICE
Amerikāņu mācītājs atstāsta pedofila grēksūdzi policijai: varmākas sieva baznīcu iesūdz tiesā
Timotijs Džonsons
2020. gada 12. janvāris, 07:30

Amerikāņu mācītājs atstāsta pedofila grēksūdzi policijai: varmākas sieva baznīcu iesūdz tiesā

Jauns.lv

Pēdējo dienu svēto Jēzus Kristus baznīcas locekle Kristīna Džonsone no Oregonas ASV iesūdzējusi tiesā baznīcu, jo tās garīgais līderis policijai nodevis viņas vīru, kurš atzinies pedofilijā, ziņo "CNN".

Sievietes vīrs Timotijs Džonsons pašreiz atrodas apcietinājumā. Tiesā Timotija sieva sacīja, ka vīrs atzinies garīdzniekiem noziegumā, jo tā paredz baznīcā valdošie likumi. Viņš bijis pārliecināts, ka grēksūdze būs konfidenciāla, tomēr viens no garīdzniekiem lēmis šokējošo informāciju nodot policijai, kā rezultātā vīrietis apcietināts un notiesāts.

Piecu bērnu tēvs izmantojis savu meitu

Notikumi risinājušies 2016.gadā, kad Kristīna uzzinājusi, ka viņas vīrs bijis iesaistīts seksuālās attiecībās ar mazgadīgu meiteni. Kā ziņo laikraksts "New York Post", cietusī bijusi pāra meita. Ticīgais pāris nolēmis, ka pareizākā rīcība šādā gadījumā būtu izsūdzēt grēkus "Tā Kunga brāļiem". Tomēr baznīca neesot pabrīdinājusi vīrieti, ka viņa grēki tiks izstāstīti vietējām varasiestādēm. Džonsone tiesas prasībā norāda, ka tas esot baznīcas pienākums, brīdināt viņas vīru par to, ka viņa sacītais nepaliks privāts.

2017.gadā tolaik 45 gadus vecais Timotijs Džonsons tika arestēts, un 2018.gada septembrī viņam piespriesti 15 gadi cietumā par nepilngadīgās meitas vardarbīgu izmantošanu. Meitene vēl nebija sasniegusi 16 gadu vecumu.

foto: Oregon Department of Corrections
Timotijs Džonsons

Pagājušajā nedēļā Kristīna Džonsone iesniegusi tiesā prasību, kurā pieprasa baznīcu atmaksāt viņai 9,5 miljonus ASV dolāru, lai atlīdzinātu zaudētos ienākumus, emocionālās ciešanas un vīra klātneesamību. Vīrs bijis vienīgais naudas pelnītājs ģimenē. Tāpat baznīcai tiek prasīti papildus 40 000 dolāru Timotija aizstāvības nodrošināšanai.

Kopā ar Timotija sievu tiesas prāvā kā prasītāji norādīti arī pāra 4 bērni, kuriem atņemta "tēva mīlestība". Piektais bērns - seksuāli izmantotā meita - lietā nefigurē.

Baznīca paliek pie sava

Pēdējo dienu svēto Jēzus Kristus baznīcas pārstāvji Oregonā stāsta, ka upuru aizsargāšana ir viena no viņu galvenajām prioritātēm. Baznīcā pat izstrādāta sistēma, kas ļauj 24 stundu laikā ziņot par iespējamu noziegumu.

“Baznīca māca, ka tās līderiem un locekļiem jāpilda visi juridiskie pienākumi, lai ziņotu par ļaunprātīgu izmantošanu civilām varas iestādēm,” teikts baznīcas pārstāvja Ērika Houkinsa paziņojumā.

Oregona ir viens no 28 štatiem, kurā ar likumu garīdzniekiem uzlikts par pienākumu ziņot par bērnu ļaunprātīgu izmantošanu vai nolaidību audzināšanā. Tomēr šis likums paredz dažus izņēmumus, un dažu štatu statūtos ir norādīti apstākļi, kuros draudzes locekļu paziņojums var būt “priviliģēts” un konfidenciāls.

Ja tiesa atzīs, ka Timotija grēksūdze nebija uzskatāma par "priviliģētu", viņa aizstāvis plāno sūdzēties par faktu, ka baznīca iepriekš nav pabrīdinājusi draudzes locekli par iespējamu informācijas izpaušanu. "Apsūdzētajam nav kriminālas vēstures. Citu upuru nav. Tā bija viena briesmīga reize," saka Džonsonu pāra aizstāvis.

Lietu sarežģī arī tas, ka garīdznieks, kurš par draudzes locekļa noziegumiem pastāstījis policijai, strādā par farmaceitu. Oregonas likumi nosaka, ka farmaceitiem par iespējamu vardarbību attiecīgajām instancēm ir jāziņo obligāti. Džonsone gan uzsver, ka tiesā cīnās nevis pret garīdzniekiem-ziņotājiem, bet gan baznīcas likumu pārkāpšanu.

Tēmas