foto: AFP/Scanpix
Tallinā aizvien biežāk novēro lapsas
2020. gada 3. janvāris, 23:39

Tallinā aizvien biežāk novēro lapsas

Jauns.lv / LETA

Tallinā aizvien biežāk tiek novērotas lapsas, kas redzētas gan pie atkritumu urnām, gan bērnu rotaļlaukumos, un speciālisti neizslēdz iespēju, ka tieši lapsas varētu būt atnesušas uz pilsētu suņu mēri, kas pēdējā laikā konstatēts vairākiem suņiem.

"Negribu teikt, ka situācija ir katastrofāla un ka tas notiek masveidīgi, bet iedzīvotāju zvani ir saņemti," atzinis galvaspilsētas pašvaldības policijas galvenais inspektors Šahrijars Abdullajevs.

Kā pastāstījusi Igaunijas savvaļas dzīvnieku aizsardzības biedrības valdes locekle Katrīna Idla, lai gan cilvēki mēdz uztraukties, ka lapsas var pārnēsāt trakumsērgu, pēdējo desmit gadu laikā šī slimība Igaunijā nav konstatēta. Toties nesen pilsētas teritorijā lapsai diagnosticēts suņu mēris.

"Kad saņemam ziņu par slimu dzīvnieku, lūdzam cilvēkus atsūtīt video. Cita starpā lapsas bieži slimo ar kašķi," piebildusi Idla.

Speciālisti iesaka cilvēkiem atturēties no saskarsmes ar lapsām, pat ja tās izturas draudzīgi un pieņem no ļaudīm gardumus.

"Pirmkārt, ieteicams izvairīties no vietām, kur manītas lapsas. Otrkārt, suni vai citu mājas mīluli turēt pavadiņā, nelaižot pie šādām vietām vai alām. Suņu īpašniekiem būtu pašiem jāparūpējas, lai suns nekontaktējas ar meža dzīvniekiem, jo pirmām kārtām inficējas tieši suņi, turklāt inficējas ļoti viegli," norādījis Abdullajevs.