foto: REUTERS/SCANPIX
NATO cieši seko līdzi situācijai Irākā
Cilvēki Teherānā piedalās protestā, kas vērsts pret ASV, kas nogalināja ģenerāli Kasemu Soleimani
Pasaulē
2020. gada 3. janvāris, 14:19

NATO cieši seko līdzi situācijai Irākā

Jauns.lv / LETA

NATO pēc Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandiera ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanas ASV raķešu triecienā cieši seko līdzi situācijai Irākā, īpašu uzmanību pievēršot tās apmācības misijas drošībai.

"NATO ļoti cieši seko līdzi situācijai reģionā. Mēs uzturam ciešus un regulārus kontaktus ar ASV amatpersonām," paziņoja alianses preses pārstāvis Dilans Vaits. "Pēc Irākas valdības lūguma NATO apmācības misija valstī palīdz stiprināt Irākas spēkus un novērst "Islāma valsts" atdzimšanu. Mūsu personāla drošība Irākā ir pirmajā vietā. Mēs turpinām veikt visus nepieciešamos piesardzības pasākumus."

NATO apmācības misija Irākā tika sākta 2018.gada oktobrī un pašlaik to vada Kanāda. Kopumā tajā iesaistīti teju 500 karavīri no dažādām NATO valstīm un partnervalstīm, tādām kā Austrālija, Somija un Zviedrija.

foto: REUTERS/SCANPIX
Cilvēki Teherānā piedalās protestā, kas vērsts pret ASV, kas nogalināja ģenerāli Kasemu Soleimani

Patlaban starptautiskajā operācijā pret teroristisko organizāciju "Islāma valsts" Irākā dien seši Latvijas karavīri. Latvijas valdība otrdien, 7.janvārī, lems, vai atbalstīt Nacionālo bruņoto spēku dalības termiņa pagarināšanu minētajā starptautiskajā operācijā. Pēc valdības sēdes galīgais lēmums būs jāpieņem Saeimai.

Jau ziņots, ka uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes, nogalinot astoņus cilvēkus. Starp nogalinātajiem ir Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

ASV apstiprinājušas, ka tās ir atbildīgas par piektdien Bagdādē notikušo triecienu.

Soleimani nogalināšana ASV raķešu triecienā Irākā ir "bīstama eskalācija", piektdien norādīja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs, brīdinot ASV, ka tās ir pilnībā atbildīgas par sekām.

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei pavēstīja, ka Soleimani nāve tiks atriebta, un izsludināja valstī trīs dienu sēras.