foto: REUTERS/SCANPIX
Londonā virs "komunisma tēva" Kārļa Marksa kapa uzstādītas videonovērošanas kameras
Kārļa Marksa piemineklis katru gadu piesaista tūkstošiem apmeklētāju.
Pasaulē
2019. gada 27. decembris, 14:11

Londonā virs "komunisma tēva" Kārļa Marksa kapa uzstādītas videonovērošanas kameras

Jauns.lv

Londonā virs Kārļa Marksa kapa uzstādītas videonovērošanas kameras, lai atturētu vandaļus, kuri pret pieminekli veikuši politiski motivētus uzbrukumus.

Tas ir pēdējais līdzeklis, lai Haigeitas kapsētā paglābtu pieminekli, šā gada sākumā tam tika nodarīti ievērojami postījumi.

Vandaļi divreiz vērsušies pret pieminekļa balto marmora plāksni. Tā tika nokrāsota asiņu sarkanā krāsā, izceļot tādu saukļus kā "memoriāls boļševiku holokaustam", "genocīda arhitekts", "naida doktrīna" un "badināšanas ideoloģija".

foto: REUTERS/SCANPIX
Kārļa Marksa piemineklis katru gadu piesaista tūkstošiem apmeklētāju.

Tagad uz diviem kokiem izvietotas novērošanas kameras, kuras uzmanīgi vēro pieminekli, kas katru gadu piesaista tūkstošiem apmeklētāju.

Plāksne, kas atrodas zem vācu filozofa bronzas krūšutēla ik pa laikam tiek atjaunota un aizstāta ar kopiju.

"Lai ko jūs domātu par Marksa mantojumu, tas nav jāpauž šādā veidā," pēc uzbrukumiem paziņoja Haigeitas kapsētas vadība.

foto: REUTERS/SCANPIX
2019. gada sākumā piemienklim tika nodarīti ievērojami postījumi.

Lēmumu par kameru uzstādīšanu pieņēma Marksa kapa uzturētāji, kam pieder piemineklis, neskatoties uz bažām, ka tās būs pārāk tuvu netālu esošajām nesenajām apbedījumu vietām.
Iestāde ir konsultējusies ar Anglijas vēstures drošības ekspertiem, kas ir atbildīgi par valsts aizsargājamo ēku uzraudzību.

Apgānītais Kārļa Marksa kapa piemineklis Haigeitas kapsētā

Vandaļu apgānītais "komunisma tēva" Kārļa Marksa kapa piemineklis Haigeitas kapsētā.

gallery icon
14



Tas ir pirmais no kapsētas 53 000 kapiem, kas tiks aizsargāts ar kamerām. Kapsētā apglabāti arī tādi ievērojami autori, kā, piemēram, rakstnieks Duglass Adamss un novelists Džordžs Eliots.

Pret esošo pieminekli, kuru uzstādīja 1956. gadā, vairākkārt vērsušies vandaļi. 1970. gadā to sabojāja cauruļu bumba, kas iznīcināja daļu no Marksa sejas.

foto: REUTERS/SCANPIX
Kapakmens marmora plāksne vairākkārt cietusi no uzbrukumiem.

Marksa un viņa sievas Dženijas fon Vestfālenas sākotnējā 1883. gada kapakmens marmora plāksne janvāra uzbrukumā tika sabojāta ar āmuru.

Incidentā daži plāksnes burti tika nopietni sabojāta, acīmredzami mēģinot iznīcināt Marksa vārdu.

foto: Twitter
Februāri uz Marksa kapa pieminekļa vandaļi ar sarkanu krāsu uzrakstīja "memoriāls boļševiku holokaustam".

Pretrunīgi vērtētais Vācijā dzimušais 19.gadsimta ekonomists un "komunisma tēvs" Kārlis Markss pārcēlās uz Londonu 1849.gadā un tur nodzīvoja līdz sava mūža beigām. Markss aizgāja mūžībā 1883.gada 14.martā 64 gadu vecumā.
Granīta kapakmens, ko rotā Marksa bronzas krūšutēls, tika uzstādīts 1956.gadā. To finansēja Lielbritānijas Komunistiskā partija.

Marmora plāksne, kas atrodas pieminekļa centrā, tika paņemta no iepriekšējā kapakmens, kas bija daudz vienkāršāks.

Marksa piemineklim uzbrukts arī agrāk. Marksa krūšutēls ticis nogāzts, pieminekli mēģināts uzspridzināt, tas apķēpāts ar krāsu un saukļiem.

Tēmas