foto: AP/Scanpix
Uzbrucēju uz Londonas tilta pirms policijas sagūstīja "varonīgi gājēji". Viens no tiem - slepkava Džeimss Fords
Uzbrucējs Usmans Kāns, kurš piektdien uz Londonas tilta nogalināja 2 un ievainoja 3 cilvēkus.
2019. gada 30. novembris, 17:08

Uzbrucēju uz Londonas tilta pirms policijas sagūstīja "varonīgi gājēji". Viens no tiem - slepkava Džeimss Fords

Jauns.lv

Islāma ekstrēmistu Usmanu Kānu, kurš piektdien uz Londonas tilta sadūra vairākus cilvēkus, pirms policijas ierašanās sagūstīja garāmgājēji, kurus briti jau paspējuši nodēvēt par varoņiem. Tomēr tagad nācis gaismā, ka viens no "varoņiem" bijis slepkava Džeimss Fords, kurš 2004.gadā notiesāts par garīgi atpalikušas sievietes slepkavību.

Jauns.lv jau ziņoja, ka 28 gadus vecais Kāns piektdien sarīkoja slaktiņu uz Londonas tilta, nāvīgi sadurot 2 cilvēkus un ievainoja vēl 3, līdz viņu sagūstīja garāmgājēji. Policija pēc tam Kānu nošāva. Nogalināto identitātes nav atklātas, bet zināms, ka tas bijis vīrietis un sieviete.

Laikraksts "The Times" ziņoja, ka uzbrucējs apmeklējis krimināltiesībām veltītu konferenci "Mācāmies kopā" Zivju tirgotāju cunftes namā, kas celts 1834.gadā, un draudējis šo namu uzspridzināt. Kānam pie ķermeņa bijusi piestiprināta "spridzekļa imitācija".

Garāmgājēji Kānu apturējuši, izmantojot ugunsdzēšamās putas un pusotru metru garu narvaļa ilkni. Pateicību "drosmīgajiem indivīdiem", kuri riskējuši ar savu dzīvību, publiski izteikusi arī Lielbritānijas karaliene Elizabete II.

Britu mediji ziņo, ka viens no "varonīgajiem garāmgājējiem", kurš piedalījies uzbrucēja apturēšanā, bijis 42 gadus vecais Džeimss Fords, kurš 2003.gadā nogalinājis 21 gadu veco Amandu Čempioni. Sieviete bijusi garīgi atpalikusi. Lai gan Fords izcieš cietumsodu, viņam tikusi izsniegta vienas dienas atļauja uzturēties brīvībā, lai apmeklētu ieslodzītajiem domātu rehabilitācijas konferenci. Vīrietis, visticamāk, drīzumā tiks izlaists no cietuma pavisam.

Nogalinātās Amandas ģimene bija šokā, kad uzzināja, ka teju visa valsts Fordu dēvē par varoni, nezinot viņa asiņaino pagātni. Amandas tante Andžela Koksa par to, ka televīzijā Fordu dēvē par "varoni", uzzināja no Kentas policijas. "Viņš nav varonis. Viņš ir slepkava, kurš uz dienu tika izlaists brīvībā, un mūsu ģimene par to neko nezināja," britu laikrakstam "Daily Mail" vēstī Koksa. "Viņš nogalināja slimu meiteni. Viņš nav varonis, nebūt ne. Policijas inspektors man zvanīja un pastāstīja, ka viņu tikko rādīja televīzijā. Esmu nikna. Neviens mums neteica, ka viņš ir brīvībā. Jebkurš no mūsu ģimenes varēja tajā brīdī atrasties Londonā un uzskriet viņam virsū. Mēs esam šokā."

Kā ziņo "CNN", Fords nav bijis vienīgais ieslodzītais, kurš notikumu laikā atradies uz tilta. Uzbrucēja savaldīšanā piedalījušies vairāki cietumnieki, kuri piedalījušies konferencē. Viens no cietumniekiem garāmgājējiem pat atklājis, ka izcietis sodu kopā ar Kānu. 

Uzbrucēja aizturēšanā palīdzējis arī kāds no konferences darbiniekiem, poļu izcelsmes vīrietis, kurš strādājis par pavāru. Vēl viens no varonīgajiem vīriešiem ir 24 gadus vecais gids Tomass Grejs un viņa kolēģis. Abi notikumu brīdī braukuši pāri Londonas tiltam tūristu autobusā.

Uz Londonas tilta uzbrucējs sadūris vairākus cilvēkus

Londonas policija piektdien paziņoja, ka pie Londonas tilta galvaspilsētas centrā kāds vīrietis sadūris vairākus cilvēkus. Policija plkst.13.58 pēc vietējā laika ...

gallery icon

Jauns.lv jau ziņoja, ka dūrējs Usmans Kāns no cietuma tika atbrīvots pagājušā gada decembrī un joprojām bija policijas uzraudzībā - viņam ap kāju bijusi elektroniskā aproce. Kāns tika notiesāts 2012.gadā par ar terorismu saistītiem noziegumiem, bet izcieta vien pusi no piemērotā cietumsoda.

foto: AP/Scanpix
Uzbrucējs Usmans Kāns, kurš piektdien uz Londonas tilta nogalināja 2 un ievainoja 3 cilvēkus.

"Šis indivīds bija zināms varas iestādēm, 2012.gadā tika atzīts par vainīgu terorisma noziegumos. Viņš 2018.gada decembrī tika atbrīvots no cietuma uz pārbaudes laiku," paziņoja Londonas policijas komisāra asistents Neils Basu.

Ziņu avots drošības spēkos iepriekš bija pavēstījis Lielbritānijas ziņu aģentūrai "Press Association", ka uzbrukuma rīkotājs bijis saistīts ar "islāma teroristu grupējumiem".