foto: imago images/HärtelPRESS
Kurdu atbalstītāji Vācijā ieņem Merkeles partijas biroju
Vācijā kurdu atbalstītāji ieņem vietējo CDU biroju.
Pasaulē
2019. gada 25. oktobris, 22:34

Kurdu atbalstītāji Vācijā ieņem Merkeles partijas biroju

Jauns.lv / LETA

Kurdu atbalstītāji, kas protestē pret Turcijas iebrukumu Sīrijas ziemeļos, piektdien Kemnicā ieņēmuši Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvēto kristīgo demokrātu (CDU) vietējo biroju.

Policija ēku atbrīvoja, taču 13 protestētāji atteicās telpas atstāt.

Vietējās CDU nodaļas amatpersona Aleksandrs Dīrkss norādīja, ka šāda protestu forma ir "pilnīgi nepiedienīga", un piebilda, ka partija vienmēr bijusi atvērta dialogam, taču politiskās debates nenotiek ar ēku ieņemšanas palīdzību.

Aktīvisti apgalvoja, ka viņi cenšas "miermīlīgi" protestēt pret Berlīnes ārpolitiku, kas, viņuprāt, vērsta uz Ankaras militārās operācijas atbalstīšanu.

Protestētāji pieprasīja pret Turciju vērst starptautiskās sankcijas.

Atsevišķas protesta akcijas pret Turcijas militāro ofensīvu šodien notika arī Frankfurtes un Hamburgas lidostās, kur vairāki desmiti aktīvistu nobloķēja piekļuvi aviokompānijas "Turkish Airlines" reģistrācijas galdam.

Frankfurtes policijas preses pārstāvis sacīja, ka protesta akcijā piedalījušies 50 līdz 90 cilvēki un demonstrācija ilgusi aptuveni 90 minūtes. Viņš norādīja, ka policija pēc tam pavadījusi aktīvistus līdz dzelzceļa stacijai un neviens noziegums nav pastrādāts.

Hamburgas lidostā protesta akcijā piedalījās aptuveni 35 cilvēki. Policija atklāja, ka atbildību par šo akciju uzņēmušās divas aktīvistu grupas.

Abās lidostās protestu dēļ tika traucēta pasažieru reģistrēšanās "Turkish Airlines" reisiem.

Turcija 9.oktobrī sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu. 

Turcijas iebrukums kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Ofensīva tika apturēta pēc pamiera vienošanās, kas tika panākta ar ASV un Krievijas starpniecību.