foto: EPA/Scanpix
Vēlēšanās Šveicē arvien lielāku patikšanu bauda "zaļie"
Prognozes: vēlēšanās Šveicē ieguvumi "zaļajiem", pārējās partijas zaudē balsis.
2019. gada 20. oktobris, 23:11

Vēlēšanās Šveicē arvien lielāku patikšanu bauda "zaļie"

Jauns.lv / LETA

Šveices federālā parlamenta vēlēšanās "zaļajiem" izdevies uzlabot savus rezultātus, salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām, kamēr pārējās partijas zaudējušas balsis, liecina raidorganizācijas SRG sākotnējās aplēses.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vēlēšanās visvairāk balsu izcīnījusi labējā Šveices Tautas partija (SVP). Raidorganizācijas SRG aplēses liecina, ka SVP ieguvusi 26,3% balsu, kas ir par 3,1 procentpunktu mazāk nekā 2015.gadā.

Tikmēr Zaļo partijai izdevies izcīnīt 12,7% balsu, kas ir par 5,6 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās, bet Zaļajai liberālajai partijai izdevies iegūt 7,6% balsu, kas ir par trim procentpunktiem vairāk nekā 2015.gadā, liecina aplēses.

Saskaņā ar aplēsēm sociāldemokrāti un liberāļi šajās vēlēšanās ir zaudējuši balsis, bet atbalsts Kristīgi demokrātiskajai tautas partijai palicis teju nemainīgs.

Šveicē šodien notika  federālā parlamenta vēlēšanas, kurās norisinājās cīņa par 200 deputātu vietām Nacionālajā sapulcē un par 46 senatoru vietām.

Savukārt 11.decembrī jaunajam parlamenta sasaukumam būs jāievēl Šveices Federālā padome jeb valdība. Septiņi padomes locekļu posteņi tradicionāli tiek sadalīti starp četrām lielākajām partijām un prezidenta amats reizi gadā rotācijas kārtībā ceļo starp padomes locekļiem.