foto: SIPA/Scanpix
Igaunija nākamgad plāno akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem celt par 5%
Pasaulē
2019. gada 18. septembris, 10:50

Igaunija nākamgad plāno akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem celt par 5%

Jauns.lv / LETA

Igaunijas Finanšu ministrija izstrādājusi likumprojektu, kurā tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa pieaugumu turpmāk plāno 5% gadā, lai gan iepriekš tas ticis celts par 10% gadā.

Ja likumprojekts tiks pieņemts Igaunijas parlamentā līdz šā gada beigām, jau nākamgad akcīzes nodoklis paciņai cigarešu pieaugs līdz 2,19 eiro, bet vidējā cigarešu mazumtirdzniecības cena pieaugs no pašreizējiem 4,09 eiro līdz 4,27 eiro par paciņu.

Akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem par 5% gadā plānots celt arī 2021.-2023.gadā. Iepriekš šajā laika posmā tika plānots 10% gadā kāpums. Likumprojekts paredz, ka grozījumi spēkā stāsies 2020.gada 1.janvārī.

Igaunijas finanšu ministrs Martins Helme lēmumu raksturoja kā akcīzes politikas optimizāciju.

"Valdība sev par mērķi noteikusi akcīzes nodokli Igaunijā paaugstināt līdz optimālam līmenim. Vasarā mēs samazinājām akcīzes nodokli alkoholam [no 1.jūlija akcīzes nodoklis alkoholam Igaunijā samazināts par 25%], bet tagad pienākusi kārta cigaretēm. Laikā, kad algas strauji pieaug, zināms akcīzes kāpums ir nepieciešams, lai nepalielinātos patēriņš, bet nodokļu ieņēmumu garantēšanai un pārrobežu tirdzniecības ierobežošanai mēs uz pusi esam palēninājuši akcīzes nodokļa cigaretēm palielinājumu," paskaidrojis ministrs.