foto: AFP/Scanpix
Izraēla Sīrijā veikusi gaisa triecienus, lai novērstu Irānas uzbrukumu
Izraēlas bruņojums.
Pasaulē
2019. gada 25. augusts, 12:21

Izraēla Sīrijā veikusi gaisa triecienus, lai novērstu Irānas uzbrukumu

Jauns.lv / LETA

Izraēlas gaisa spēki veikuši triecienus Sīrijā, lai novērstu Irānas spēku uzbrukumu ebreju valstij, izmantojot ar sprāgstvielām aprīkotus bezpilota lidaparātus, svētdien paziņoja Izraēlas armija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izraēla regulāri veic operācijas Sīrijā, tomēr tā reti atzīst savas darbības tik drīz pēc notikušā. Savukārt Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu brīdinājis Irānu, ka tā nav imūna pret viņa valsts armiju.

Sarunā ar žurnālistiem Izraēlas armijas preses pārstāvis Jonatans Konrikuss sacīja, ka sestdienas vakarā Izraēlas gaisa spēki "spēja novērst "Quds" spēku vadītu Irānas mēģinājumu no Sīrijas uzbrukt mērķiem Izraēlas ziemeļos, izmantojot letālus bezpilota lidaparātus".

"Quds" (Jeruzalemes) spēki ir Irānas Revolucionārās gvardes izlases vienība, kas sniedz militāru atbalstu Teherānas sabiedrotajiem visā reģionā, tostarp Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam un Libānas šiītu bruņotajam grupējumam " Hezbollah".

Armijas pārstāvis informēja, ka Izraēlas uzbrukums notika uz dienvidaustrumiem no Damaskas Akrabā un bija vērsts pret "vairākiem teroristu mērķiem un militāriem objektiem, kas pieder "Quds" spēkiem, kā arī šiītu kaujiniekiem".

Viņš paziņoja, ka jau ceturtdien Izraēlas armija novērsusi citu mēģinājumu sarīkot bezpilota lidaparātu uzbrukumu, bet detalizētāku informāciju viņš nesniedza.

"Draudi bija būtiski un tie letālie bezpilota lidaparāti spēja būtiski ietemēt mērķus," Konrikuss teica.

Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA, atsaucoties uz anonīmu avotu Sīrijas armijā, vēstīja, ka sestdienas vakarā pretgaisa aizsardzības sistēma novērojusi ienaidnieka mērķi, kas no Golānas augstienēm virzījās uz Damaskas apkaimi".

"Agresija nekavējoties tika apslāpēta un līdz šim lielākā daļā ienaidnieka Izraēlas raķešu ir iznīcinātas pirms mērķa sasniegšanas," piebildis avots.

SANA svētdienas rītā vēstīja, ka "agresija turpinās un pretgaisa aizsardzības sistēma spēj pārtvert mērķus, lielāko daļu no tiem notriecot" valsts dienvidos, lai gan Damaskā ir dzirdami skaļi blīkšķi.

Kopš Sīrijas kara sākuma 2011.gadā Izraēla ir veikusi simtiem gaisa triecienu Sīrijā, no kuriem lielākā daļa, kā tā pati apgalvo, bijusi vērsta pret Irānas un grupējuma "Hezbollah" mērķiem.

"Hezbollah" pēc triecieniem Sīrijā paziņoja, ka viens bezpilota lidaparāts ir notriekts un vēl viens eksplodējis vienā no grupējuma bastioniem Beirūtā.

Amatpersona nevarēja apstiprināt, ka tie bijuši Izraēlas bezpilota lidaparāti, kā arī neprecizēja, vai grupējums tos notriecis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Izraēla ir paudusi apņēmību novērst Irānas militāru nostiprināšanos Sīrijā, kur tā atbalsta Asada režīmu.

Neilgi pēc armijas paziņojuma par uzbrukumu Netanjahu uzteica armijas rīcību un paziņoja, ka "Irāna nekur nav imūna". "Mūsu spēki visos sektoros darbojas pret Irānas agresiju," viņš piebildis.

Armijas pārstāvis Konrikuss apliecināja, ka Izraēla gan Irānu, gan Asada režīmu uzskata par atbildīgu saistībā ar plānoto bezpilota lidaparātu uzbrukumu.

Viņš piebilda, ka Irānas spēki pērn trīs reizes no Sīrijas uz Izraēlu palaiduši raķetes, bet šādu bezpilota lidaparātu ar letālu bruņojumu izmantošana ir jauna un "citādāka taktika".

Izraēla uzstāj, ka tai pašaizsardzības nolūkos ir tiesības turpināt vērsties pret Irānas un "Hezbollah" pozīcijām.