foto: ekrānuzņēmums no video
Atrakciju parks Vācijā slēdz karuseli, kas griežoties atgādina svastiku
2019. gada 20. augusts, 16:31

Atrakciju parks Vācijā slēdz karuseli, kas griežoties atgādina svastiku

Jauns.lv

Vācijas pilsētā Lēfingenē esošais atrakciju parks neilgi pēc atklāšanas apmeklētājiem slēdzis karuseli, kas darbojoties gaisā veidojis svastikas rakstu. Svastika kā politiska simbola izmantošana Vācijā ir aizliegta, bet to var izmantot mācību vai pētniecības procesā.

Brauciens “Ērgļa lidojums" atrakciju parkā līdzās panorāmas ratam un citām atrakcijām tika reklamēts kā īpaši piemērots "nesatricināmiem apmeklētājiem" pievilcīgajā Lēfingenes pilsētā Vācijas dienvidrietumos, tomēr karuseļa dizaineri nav pamanījuši tā līdzību svastikai par spīti simbola īpaši negatīvajai nozīmei Vācijā.

Skatoties no attāluma, to ir grūti nepamanīt: karuselim ir četras rotējošas daļas, kas veido tādu pašu formu, kāda piemīt Hitlera režīmā plaši izmantotajam simbolam.

Kopš video ar karuseli guvis strauju popularitāti sociālajos tīklos, parka vadība to slēgusi un atvainojusies visiem parka apmeklētājiem un citiem, kurus karuselis aizvainojis. Karuselis tika atvērts vien jūlija beigās, bet jau augusta vidū slēgts.

Parka vadītājs Rudigers Brauns atklāj, ka karuselis paliks slēgts, līdz dizaineri un inženieri piešķirs tam jaunu izskatu. Brauns atzīst, ka arī viņš ir bijis viens no pirmajiem, kurš pamanījis mulsinošo kļūmi.

Par svastikas apzinātu izmantošanu Vācijā var uzlikt naudas sodu vai piespriest pat trīs gadus ilgu cietumsodu. Tāpat šajā valstī ir aizliegta arī holokausta noliegšanu. 

2018. gadā Vācijā reģistrēti vairāk nekā 14 000 “propagandas” noziegumu, piemēram, svastikas un citu aizliegto simbolu izmantošanas gadījumi.