foto: AFP/Scanpix
Islandē masu ceremonijā apbērēts pirmais klimata pārmaiņu dēļ zaudētais ledājs
Ledāja piemiņai uzstādīta bronzas plāksne ar nosaukumu "Vēstule nākotnei"
2019. gada 19. augusts, 15:17

Islandē masu ceremonijā apbērēts pirmais klimata pārmaiņu dēļ zaudētais ledājs

Jauns.lv

Oficiālā ceremonijā Islandē, klātesot vides aktīvistiem, amatpersonām, un pētniekiem, atvadas teiktas Islandes ledājam Okjokullu, kas izkusis klimata pārmaiņu dēļ, ziņo "The Guardian".

Islande masu ceremonijā atvadās no Okjokullu ledāja

Oficiālā ceremonijā Islandē, klātesot vides aktīvistiem, amatpersonām, un pētniekiem, atvadas teiktas Islandes ledājam Okjokullu, kas izkusis klimata pārmaiņu dēļ, ziņo ...

gallery icon
18

Ceremonijā lasīta dzeja, skanējušas politiskas uzrunas un noturēti arī klusuma brīži. Okjokullu ir pirmais ledājs, kuru Islande zaudējusi, bet pētnieki brīdina, ka tas noteikti nav pēdējais - vēl simtiem ledāju draud izkušana straujo klimata pārmaiņu dēļ.

Atceroties ledāju, akmenī tika iekalta bronzas piemiņas plāksne ar nosaukumu "Vēstule nākotnei", kurā rakstīts, ka Okjokullu ir pirmais savu statusu zaudējušais ledājs Islandē. "Šī piemiņas plāksne ir atgādinājums, ka mēs zinām, kas notiek, un mēs zinām, kas ir jādara. Tikai tu zini to, vai mēs to esam paveikuši," rakstīts uz akmenī iekaltās plāksnes.

foto: EPA/Scanpix
Ledāja piemiņai uzstādīta bronzas plāksne ar nosaukumu "Vēstule nākotnei"

Plāksnē atzīmēts arī oglekļa dioksīda daudzums, kas maijā izmērīts atmosfērā - 415 izmeši uz 1 kilometru.

Ceremonijā piedalījās vairāk nekā 100 cilvēku, to skaitā Islandes premjerministre Katrīna Jakobsdotira, bijusī ANO Augstā komisāre cilvēktiesību jautājumos Mērija Robinsone, kā arī vietējie pētnieki un viņu kolēģi no ASV.

foto: EPA/Scanpix
Ceremonijā piedalījās ar Islandes premjerministre Katrīna Jakobsdotira

"Mēs ceram, ka šī ceremonija būs iedvesmojoša ne tikai mums visiem Islandē, bet arī pārējai pasaulei, jo tas, ko mēs redzam šeit, ir tikai viena daļa no notiekošās klimata krīzes," stāsta Islandes premjere Jakobsdotira.

Balstoties uz Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) izplatītajām fotogrāfijām, 1986.gadā Okjokullu ledājs stiepies 15 kvadrātkilometru platumā. Savukārt ģeoloģiskā karte no tālā 1901.gada atklāj, ka ledājs bijis pat 38 kvadrātkilometrus liels.

foto: AP/Scanpix
NASA publicētajos attēlos var redzēt, ka ledājs teju pilnībā izkusis (bildē pa labi redzams ledājs 1986.gadā, savukārt pa kreisi - šī gada 1.augustā)

Savukārt šī gada 1.augustā NASA izplatītajā kartē redzams, ka no ledāja pāri palikuši vien nelieli ledus laukumiņi.

Islandes ģeoloģists Odurs Sigurdsons ledāju "par mirušu" pasludināja jau pirms 10 gadiem, savukārt 2014.gadā tika atzīts, ka tas vairs neatbilst ledāja kritērijiem. Tāpat ģeoloģists brīdina, ka tuvāko 200 gadu laikā būs izzuduši visi salas ledāji.