foto: Facebook / Grandma Joy’s Road Trip
Mazdēls piepilda 89 gadus vecās omītes sapni, apceļojot ar viņu ASV: "Mēs izcēlāmies visur, kur vien gājām"
2019. gada 13. augusts, 06:13

Mazdēls piepilda 89 gadus vecās omītes sapni, apceļojot ar viņu ASV: "Mēs izcēlāmies visur, kur vien gājām"

Jauns.lv

89 gadus vecā Džoja Raiena teju visu dzīvi nodzīvojusi ASV Ohaio štatā, nelielā ciematā "ar diviem luksoforiem". Lai gan reizēm devusies ārpus štata, Džoja savā dzīvē tā arī īsti nebija redzējusi plašo dabas skaistumu, līdz viņas mazdēls Breds Raiens (38) izlēma to mainīt, ziņo "CBS News".

Kā stāsta Breds, katru ziemu viņa vecvecāki brauca no Ohaio uz Okatibī ezeru Floridā, šķērsojot valsti tās vidienē, nekad nesasniedzot okeāna krastu. "Es nesaprotu, kāpēc viņi nekad neaizbrauca uz piekrasti. Esmu viņai to jautājis, bet tā arī nesaņēmu atbildi," stāsta Breds. 

Kad Breds bijis vēl mazs, viņš kopā ar vecvecākiem braucis makšķerēt uz Kanādu.

Vecmāmiņa ne reizi mūžā nebija redzējusi okeānu, kalnus, smilšu kāpas ar tajās augošiem kaktusiem, galvenās ASV upes, līdz Breds izdomāja veidu, kā to visu viņai parādīt.

foto: Facebook / Grandma Joy’s Road Trip

Arī Breds uzaudzis tajā pašā vietā, kur dzīvo vecmāmiņa, un arī viņš līdz pat koledžai nebija daudz ceļojis. Tagad, kad viņš izmācījies par veterinārārstu un strādā vienā no valsts zooloģiskajiem dārziem, viņš pieredzējis daudz vairāk. Viņa pirmais lielais ceļojums bija Apalaču taku pārgājiens - tā ir aptuveni 3000 kilometru gara taka, kas šķērso 14 ASV štatus. Pēc tam, kad pastāstījis vecmāmiņai par savu ceļojumu, Breds uzzinājis, ka Džoja ļoti nožēlo, ka dzīves laikā pati neko tādu nav pieredzējusi. Džoja stāstījusi, ka ar prieku būtu gulējusi teltī un apskatījusi kalnus, kurus līdz šim redzējusi tikai televīzijā.

"Viņai bija 85 gadi. Viņa 20 gadus bija atraitne un sēdēja mazā mājiņā. Divi no viņas trim dēliem bija devušies mūžībā. Līdz pat 80 gadu vecumam viņa strādāja par minimālo algu, lai sevi nodrošinātu," stāsta Breds, "tāpēc viņai nebija līdzekļu, par kuriem viņai iet un darīt visas tās lietas, kuras viņa vēlas."

Motivāciju gūst traģēdijā

Breds vienmēr vēlējies palīdzēt vecmāmiņai sasniegt viņas nepiepildītos mērķus, bet spēcīgākā motivācija to beidzot izdarīt nākusi pēc tam, kad Breda kursabiedrs koledžā izdarīja pašnāvību. Jaunais vīrietis saprata, ka jārīkojas bez vilcināšanās.

foto: Facebook / Grandma Joy’s Road Trip

Viņu pirmais izbrauciens bija trīs dienu ilgs ceļojums Greitsmokimauntinsu nacionālajā parkā 2015.gadā. "Tā laikā es sapratu, cik apkārtējiem ir neierasti redzēt aptuveni 30 gadus vecu vīrieti, kurš ceļo kopā ar vecmāmiņu," atklāj Breds. "Mēs noteikti izcēlāmies visur, kur vien gājām."

Citi ceļotāji bijuši ieinteresēti viņos, jautājot, no kurienes viņi nāk un kurp plāno doties. "Es zināju, ka mūsu stāsts citus aizkustināja, bet es nebiju apjautis, cik daudz ir to cilvēku, kuri nožēlo, ka viņi nepavadīja vairāk laika kopā ar saviem vecvecākiem, kad viņi vēl bijuši dzīvi," stāsta Breds.

Mērķis - apceļot visus ASV nacionālos parkus

Apkārtējo sacītais Bredam devis stimulu turpināt vecmāmiņai izrādīt pasauli, un viņš apņēmies Džoju izvadāt pa visiem ASV nacionālajiem parkiem (to ASV ir 61). Lai piepildītu šo mērķi, viņš izveidojis lapu "GoFundMe" ziedojumu vākšanas platformā.

Līdzcilvēku atbalsts palīdzējis abiem realizēt 28 dienas ilgu ceļojumu caur 21 ASV nacionālo parku. Kopumā abi kopš 2015.gada apceļojuši 29 nacionālos parkus, apraudzījuši 38 štatus, mērojot gandrīz 50 000 kilometru. Pašreiz Džojai ir 89 gadi un abi netaisās apstāties.

Abu piedzīvojumus Breds dokumentē arī sociālajos tīklos, savus sekotājus regulāri iepriecinot ar fotoattēliem no abu ceļojumu galamērķiem.

"Mēs esam redzējuši grizlilāčus, mūs ir vajājis alnis, tas bija baisi. Mēs esam pieredzējuši visu to, par ko viņai Ohaio nav bijis ne jausmas," priecājas Breds. Neraugoties uz bagātīgo pieredzi, no redzētajiem dzīvniekiem par mīļākajiem Džoja sauc prēriju suņus.

foto: Facebook / Grandma Joy’s Road Trip

Ceļošana kopā ar vecmāmiņu daudz ko iemācījusi arī jaunajam vīrietim: "Viņas vecumā viņa apzinās to, ka viņa, visticamāk, daudzas lietas redz pirmo un pēdējo reizi. Tas krasi ir izmainījis arī manu dzīves uztveri." Katru rītu Džoja mostas ar pateicību par iespēju nodzīvot vēl vienu piepildītu dienu.

Pašlaik abi plāno jau nākamo braucienu. Šoreiz iecerēts ciemoties Havajās un Aļaskā.

Tēmas