foto: Shutterstock
Omskā atrod sevišķi skarbu pagrīdes klīniku alkoholiķu un narkomānu "ārstēšanai"
Pasaulē
2019. gada 3. augusts, 07:30

Omskā atrod sevišķi skarbu pagrīdes klīniku alkoholiķu un narkomānu "ārstēšanai"

Kas Jauns Avīze

Krievijas policija Omskas apgabalā atklājusi savdabīgu pagrīdes iestādi – rehabilitācijas centru, kur ar varu ārstēja alkoholiķus un narkomānus.

Aizturēti divi klīnikas vadītāji, viens ir apcietinājumā, otrs mājas arestā. SIA "Očag" ("Pavards") darbojās no 2017. gada un aktīvi reklamējās. Dibinātājam nav atbilstošas izglītības, viņa kompanjons ir tiesāts par zādzībām, laupīšanām, narkotikām, centram nebija licences medicīniskai darbībai.

Darbā bija nolīgti bijušie narkomāni, kas "pacientus" ar rokudzelžiem pieslēdza pie gultās, pie kājām piestiprināja svaru bumbas. Aizbēgt nevarēja, logi bija aizrestoti. Uzraugi izklaidējās, gluži kā filmās rīkojot cīņas starp pacientiem.
Zvanīt tuviniekiem bija atļauts reti un tikai uzraugu klātbūtnē, klientus piespieda parakstīt dokumentus par brīvprātīgu atrašanos centrā, radinieki ik mēnesi maksāja 15 000 līdz 20 000 rubļu (212 līdz 282 eiro). Tiesa, tuvinieki paši vienojās par šādu ārstēšanu. Piemēram, pērn septembrī kāda sieviete nodeva "dakteru" rīcībā savu 25 gadus veco dēlu narkomānu, kuru pret viņa gribu aizveda rehabilitēt, vispirms piekaujot un sasienot rokas ar līmlenti. Jūlijā viņu kopā ar citiem likteņa biedriem atbrīvoja Nacionālās gvardes specvienība. Par cietušajiem atzīti astoņi vīrieši, ziņu, vai kāds ir izdziedināts, nav. Pāridarītājiem par nelikumīgu brīvības atņemšanu draud no pieciem līdz 12 gadiem cietumā. Policija atradusi lielu daudzumu spēcīgas iedarbības preparātu.

Tēmas