foto: REUTERS/SCANPIX
Ukraina aizturējusi Krievijas tankkuģi
Pasaulē
2019. gada 25. jūlijs, 15:47

Ukraina aizturējusi Krievijas tankkuģi

Jauns.lv / LETA

Ukrainas Drošības dienests (UDD) aizturējis Krievijas tankkuģi, kurš pagājušā gada novembrī Kerčas šaurumā bloķēja Ukrainas jūras spēku velkoni un divus bruņu kuterus, paziņojis UDD preses dienests.

"Ukrainas Drošības dienests kopīgi ar kara prokuratūru aizturēja Krievijas tankkuģi "Neyma", kurš Kerčas šaurumā bloķēja Ukrainas kara kuģus. Pirmstiesas izmeklēšanā tika noskaidrots, ka pēc FDD (Krievijas Federālais drošības dienests) augstākās vadības tiešas pavēles FDD robežsardzes dienesta pārstāvji veica bruņotu agresiju pret Ukrainas kara kuģiem "Berdjanska", "Ņikopole" un velkoni "Jani Kapu" Kerčas šaurumā," teikts UDD paziņojumā.

Kā pavēstīja UDD, saskaņā ar Ukrainas kara prokuratūras veiktās izmeklēšanas rezultātiem par līdzdalību šajā incidentā aizdomās tiek turētas 15 Krievijas augstākās vadības amatpersonas, tostarp viens kontradmirālis, divi viceadmirāļi un viens ģenerālpulkvedis.

Pēc UDD teiktā, tieši "Neyma" tika izmantots Ukrainas kuģu bloķēšanai Kerčas šaurumā 2018.gadā. Šajā incidentā Krievija sagrāba gūstā visus trīs Ukrainas kuģus un 24 jūrniekus.

Pēc incidenta kuģa nosaukums tika nomainīts uz "Nika Spirit", taču to izdevies identificēt ar starptautiskās sistēmas EQUASIS palīdzību.

foto: REUTERS/SCANPIX

Tankkuģis "Nika Spirit" ar Krievijas karogu 24.jūlijā iebrauca Ukrainas ostā Izmailā.

Pēc tankkuģa aizturēšanas UDD izmeklētāji, kara prokurori un robežsargi konfiscējuši uz kuģa esošos dokumentus un radiosakaru ierakstus, kas attiecas uz incidenta laiku, kā arī izvaicājuši apkalpes locekļus.

Jūrnieki, kas ir Krievijas pilsoņi, pēc izvaicāšanas palaisti mājās.

Krievijas tiesībsardze Tatjana Moskaļkova paziņoja, ka desmit Krievijas pilsoņi atlaisti bez apsūdzību izvirzīšanas, viņi ar autobusu dosies uz Moldovu, no kurienes izlidos uz Maskavu.

Kuģis atzīts par lietisko pierādījumu un tiek gatavos lūgums tiesai par tā arestu.

Krievija paziņojusi, ka noskaidro notikušā apstākļus, lai spertu adekvātus soļus.

Pagājušā gada 25.novembrī Krievijas bruņotie spēki Kerčas šaurumā, kas savieno Melno jūru un Azovas jūru, sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas tika aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus, no kuriem trīs bija ievainoti, Krievija nogādāja Maskavā, kur viņiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums saistībā ar apsūdzībām par nelegālu robežas šķērsošanu.