foto: EPA/Scanpix
Merkele: Īrijas robežjautājums līdzinās "riņķa kvadratūrai"
Angela Merkele.
Pasaulē
2019. gada 19. jūlijs, 16:38

Merkele: Īrijas robežjautājums līdzinās "riņķa kvadratūrai"

LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien paziņojusi, ka jaunajam Lielbritānijas premjerministram būs jāturas pie esošās breksita vienošanās, kas satur pretrunīgi vērtēto Īrijas robežas pagaidu risinājumu, kas tiks "pārvarēts", kad abas puses būs vienojušās par turpmākajām attiecībām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) tika panākta "ļoti rūpīgās sarunās", savā kārtējā lielajā vasaras preses konferencē norādīja Merkele.

Ja pēc breksita būs iespējams izvairīties no stingras robežas atjaunošanas starp Īriju un Ziemeļīriju, tad tā dēvētais pagaidu risinājums vairs nebūs nepieciešams, piebilda kanclere.

Tiesa gan, viņa vienlaikus atzina, ka Īrijas robežjautājuma atrisināšana pielīdzināma "riņķa kvadratūras" iegūšanai.

Pagaidu risinājuma mērķis ir novērst robežkontroles atjaunošanu uz robežas starp Īriju un Ziemeļīriju, kas pēc breksita kļūs par ES ārējo robežu.

Tas paredz, ka Lielbritānija sākotnēji paliek muitas ūnijā ar ES, bet Ziemeļīrijai papildus paliek saistoši daļa no bloka iekšējā tirgus noteikumiem, kamēr Londona un Brisele nav atradušas labāku risinājumu.

Gan Boriss Džonsons, kas ir favorīts cīņā par premjera krēslu, gan viņa sāncensis - līdzšinējais ārlietu ministrs Džeremijs Hants - uzskata, ka pagaidu risinājums apdraud Apvienotās Karalistes vienotību.

Tomēr Merkele uzsvēra, ka pagaidu risinājums vienīgi atspoguļo faktu, ka nepieciešams meklēt risinājumu.

"Un šajā nozīmē es sacītu, ka izstāšanās līgums ir izstāšanās līgums," piebilda Vācijas līdere.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās