foto: EPA/Scanpix
Stambulā notiek atkārtotās mēra vēlēšanas
Vēlēšanu atkārtošana izraisījusi neapmierinātību arī Stambulas iedzīvotājos, kuriem jādodas balsot jau astoto reizi piecu gadu laikā.
Pasaulē
2019. gada 23. jūnijs, 11:48

Stambulā notiek atkārtotās mēra vēlēšanas

Jauns.lv / LETA

Stambulā šodien notiek atkārtotās mēra vēlēšanas, un tajās kontroli pār pilsētu centīsies atgūt valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP), kuras kandidāts martā cieta negaidītu sakāvi.

Mēra vēlēšanās Stambulā 31.martā par uzvarētāju tika pasludināts opozīcijas kandidāts Ekrems Imamolu no Republikāņu tautas partijas. Taču pēc AKP sūdzības Augstākā vēlēšanu padome secināja, ka vēlēšanu gaitā bijuši pārkāpumi, tāpēc vēlēšanas jārīko atkārtoti, un Imamolu uzvara tika anulēta.

Vēlēšanās svētdien Imamolu atkal sacentīsies ar AKP kandidātu, bijušo premjerministru Binali Jildirimu.

31.martā notikušajās municipālajās vēlēšanās opozīcijas pārstāvji ieguva mēru amatus arī galvaspilsētā Ankarā un vairākās citās lielajās pilsētās, taču AKP joprojām ir populārākā partija valstī.

AKP apstrīdēja mēra vēlēšanu rezultātus tikai Stambulā. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans apgalvoja, ka notikusi krāpšana un nopietna korupcija, ko opozīcija kategoriski noliedza.

Opozīcija uzskata, ka AKP izmisīgi vēlas saglabāt kontroli pār Stambulas resursiem, kas ir būtiski partijas aparāta uzturēšanai.

Taču Erdoans ceturtdien preses konferencē ārvalstu medijiem Stambulā solīja pieņemt svētdienas "simbolisko" vēlēšanu rezultātus, lai kādi tie arī nebūtu.

Analītiķi uzskata, ka Erdoanu svētdien gaida zaudējums jebkurā gadījumā, jo AKP kandidāta uzvara dotu opozīcijai iespēju kritizēt viņu par vēlēšanu nozagšanu.

Vēlēšanu atkārtošana izraisījusi neapmierinātību arī Stambulas iedzīvotājos, kuriem jādodas balsot jau astoto reizi piecu gadu laikā.

Pretrunīgie vērtējumi sabiedrībā, iespējams, izskaidro arī Erdoana klusēšanu pēdējās priekšvēlēšanu kampaņas laikā.

Martā Erdoans, kurš agrāk pats ieņēmis Stambulas mēra amatu, bija AKP kampaņas seja, un apbraukāja visu valsti, lai piedalītos priekšvēlēšanu pasākumos, kaut arī pats šajās vēlēšanās nekandidēja.

Šoreiz prezidents nav uzstājies nedz lielos mītiņos, nedz televīzijā, kas vedina domāt, ka AKP daudz nebēdās, ja opozīcija Stambulā uzvarēs.

Erdoans pagājušajā nedēļas nogalē izteicās, ka mēra vēlēšanas Stambulā ir tikai "skatloga maiņa", jo AKP jau kontrolē gandrīz divas trešdaļas no pilsētas rajoniem.

Taču Ankaras Bilkentas universitātes profesora asistents Berks Esens, kurš specializējies starptautiskajās attiecībās, uzskata, ka Erdoans izvairījies no piedalīšanās kampaņas pasākumos, lai nekļūtu par sakāves seju.

"Erdoans acīmredzami joprojām ir ļoti populārs daudzu AKP vēlētāju vidū, bet viņa klātbūtne polarizē elektorātu un mobilizē opozīciju," norādīja Esens.

Ieguvēji atkārtotajās Stambulas mēra vēlēšanās varētu būt kurdi, kuru skaits Stambulā sasniedz divus līdz četrus miljonus.

Pēdējās nedēļās AKP centusies tuvināties kurdu kopienai, un Jildirims pat apmeklēja Dijarbakiru, kur vairums iedzīvotāju ir kurdi.

Taču kurdus atbalstošā Tautas demokrātiskā partija (HDP) paudusi atbalstu Imamolu un izvēlējusies neizvirzīt savu kandidātu Stambulas mēra vēlēšanām.

Taču opozīcijai nevajadzētu priecāties pāragri, jo AKP ir uzvarējusi visās parlamenta vēlēšanās kopš 2002.gada.

2015.gadā, kad AKP zaudēja absolūto vairākumu parlamentā, tika sasauktas ārkārtas vēlēšanas, kurās partija atguva tikko zaudētās pozīcijas.

Eksperti pieļauj, ka AKP zaudējums Stambulā varētu graut Erdoana kā neuzvarama līdera tēlu un pamudināt konkurentus AKP iekšienē sākt cīņu par varu.

Tiek baumots, ka jaunas partijas varētu dibināt bijušais premjerministrs Ahmets Davutolu un bijušais ekonomikas ministrs Ali Babadžans.

Tēmas