foto: REUTERS/SCANPIX
Albānijā pēc uzbrukumiem vēlēšanu iecirkņiem aizturēti 15 cilvēki
Opozīcijas aktīvistu protesti pret valdību.
Pasaulē
2019. gada 20. jūnijs, 20:07

Albānijā pēc uzbrukumiem vēlēšanu iecirkņiem aizturēti 15 cilvēki

Jauns.lv / LETA

Pēc opozīcijas aktīvistu uzbrukumiem vēlēšanu iecirkņiem visā valstī, cenšoties izjaukt 30.jūnijā paredzētās municipālās vēlēšanas, Albānijā aizturētas 15 personas, bet vēl pret 50 uzsākta izmeklēšana, ceturtdien paziņojusi policija.

Kopš februāra, kad no saviem mandātiem atteicās parlamenta deputāti, kas pārstāv opozīciju, Albāniju pārņēmusi vispārēja politiskā krīze un ik nedēļu notiek protesta akcijas, kuru dalībnieki pieprasa premjerministra Edi Ramas atkāpšanos.

Šonedēļ notikušas opozīcijas atbalstītāju un policijas sadursmes vairāk nekā 20 vēlēšanu iecirkņos.

Otrdienas vakarā sadursmju laikā Škodrā valsts dienvidos tika aizdedzināta skola, kurā iekārtots viens no vēlēšanu iecirkņiem.

Trešdien nekārtības izcēlās Kavajā, kas atrodas 55 kilometrus uz dienvidrietumiem no Tirānas. Policijai nācās pielietot asaru gāzi, lai izklīdinātu demonstrantus, kas mēģināja ielauzties vēlēšanu iecirknī, lai iznīcinātu balsošanas materiālus.

"Policija turpina izmeklēt incidentus, kas kopš otrdienas notikuši dažādās valsts vietās, un visus dokumentus iesniegs tiesām," teikts policijas izplatītajā paziņojumā.

Kā vēsta vietējie mediji, sadursmēs, kas trešdien notikušas dažādās pilsētās, ievainoti vismaz pieci demonstranti un seši policisti.

Rama nosodījis opozīcijas aktīvistus, norādot, ka "tie, kas uzbrūk vēlēšanu iecirkņiem, lai novērstu vēlēšanas, rīkojas kā talibi".

Trešdien iekšlietu ministrs Sanders Lešajs brīdinājis, ka tās vietējās policijas vienības, kas nepakļaujas valdībai, tiks izformētas.

Albānijas prezidents Ilirs Meta jūnija sākumā atlika 30.jūnijā paredzētās vēlēšanas, taču Rama un parlamenta deputāti, kas pārstāv valdošo Sociālistisko partiju, paziņojuši, ka prezidenta dekrētu neievēros.

Tikmēr opozīciju vēl vairāk nokaitinājuši nesen atklātībā nonākušie noklausīto sarunu atšifrējumi, kas šķietami liecina par Sociālistiskās partijas amatpersonu izdarīto spiedienu uz vēlētājiem 2016.gada municipālo vēlēšanu laikā.

Trešdien uzbrukumus vēlēšanu iecirkņiem nosodījusi arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO).

EDSO aicinājusi opozīcijas līderus gādāt, lai kārtējās protesta akcijas laikā piektdienas vakarā tiktu saglabāts miers.