Pasaulē
2019. gada 20. jūnijs, 12:56

NVO: divās dienās Sīrijā gājuši bojā 130 režīma un nemiernieku kaujinieki

Jauns.lv / LETA

Sīrijas ziemeļrietumos ceturtdien turpinās kaujas starp prezidenta Bašara al Asada režīma un džihādistu vadītu kaujinieku spēkiem, bet Lielbritānijā bāzētā nevalstiskā organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" ("Sīrijas Cilvēktiesību observatorija", SOHR) paziņoja, ka divu dienu laika kaujās gājuši bojā 130 kaujinieki.

Idlibas reģionā, kur dzīvo ap trim miljoniem cilvēku, spēkā vajadzēja būt starptautiskam pamiera līgumam, bet kopš aprīļa beigām to arvien vairāk bombardē režīma un tās sabiedrotās Krievijas spēki.

Džihādistu pārvaldītā anklāva dienvidaustrumu nomalē sīvās kaujās un gaisa triecienos kopš otrdienas gājuši bojā 89 pret Asada režīmu noskaņoti kaujinieki, bet valdības spēki zaudējuši 41 karavīru, liecina SOHR dati. Organizācija datus iegūst no avotiem notikuma vietā.

Tostarp ceturtdienas rītā kaujās gājuši bojā vismaz 14 pret režīmu karojošie un 19 valdības spēku kaujinieki.

Kaujas koncentrējās ap Telmalehu Hamas provinces ziemeļos, liecina Londonā bāzētās organizācijas informācija.

Tās vadītājs Rami Abderrahmans paziņojis, ka kaujas turpinās un apkaimi bombardē gan Asada režīma, gan Krievijas militārās lidmašīnas.

Trešdien režīma veiktā bombardēšanā vairākās nemiernieku kontrolētā reģiona daļās gāja bojā 16 civiliedzīvotāju, viņš piebilda.

Septembrī Krievija un Turcija kā vidutājs panāca pamiera līgumu Idlibas reģionā, tomēr tas tā arī nav pilnībā īstenots, jo džihādisti atsakās atstāt plānoto buferzonu.

Džihādistu grupējuma "Al Qaeda" bijušo sabiedroto vadīts grupējums "Hayat Tahrir al-Sham" paplašinājis savu kontroli reģionā, kas aptver lielāko daļu Idlibas, kā arī teritorijas blakus esošajās Latākijas, Hamas un Alepo provincēs.

Sīrijas valdība un Krievija kopš aprīļa beigām pastiprinājusi reģiona bombardēšanu, nogalinot vairāk nekā 400 civiliedzīvotāju, liecina SOHR dati.

Karā Sīrijā kopš 2011.gada gājuši bojā vairāk nekā 370 tūkstoši civiliedzīvotāju, bet miljoniem cilvēku pametuši mājas, lai dotos uz citām vietām valstī vai ārvalstīs. Karš sākās, kad valdība mēģināja apspiest pret to vērstos protestus.