foto: AP/Scanpix
Kritiska situācija Indijā - valsts dienvidos izžūst ezeri un iztukšojas gruntsūdeņi, valda akūts ūdens trūkums
Pasaulē
2019. gada 20. jūnijs, 10:26

Kritiska situācija Indijā - valsts dienvidos izžūst ezeri un iztukšojas gruntsūdeņi, valda akūts ūdens trūkums

Jauns.lv / LETA

Indijas dienvidos Tamilnādas štatā miljoniem cilvēku spiesti paļauties uz automašīnām ar ūdens cisternām, jo ezeru izžūšanas un gruntsūdeņu iztukšošanās dēļ mājās un viesnīcās nav pieejams ūdens.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Štata lauku attīstības ministrs S.P.Velumani trešdien paziņoja, ka musonu lietus apmērs pērn bijis par 62% mazāks nekā 2017.gadā un tam sekoja sausums.

Tamilnādas štata galvaspilsētā Čenajā cilvēki ar ūdens kannām veido rindu pie cisternām.

Dažas kompānijas lūgušas cilvēkus strādāt no mājām, bet atsevišķi restorāni strādā īsāku darba laiku un pat apsver iespējas nepasniegt pusdienas, ja palielinās ūdens deficīts.

Čenajas viesnīcas "Hotel Deccan Plaza" vadītājs Gauri Šankars stāstīja, ka no 60 kilometrus attālas pilsētas ik dienu viesnīcai piegādā divas cisternas ar ūdeni. Katra cisterna izmaksā 4000 rūpiju (51 eiro).

Viņš stāstīja, ka līgumu par ūdens piegādēm viesnīca noslēdza jau septembrī, kad sāka trūkt ūdens, bet pašlaik ir grūtības pilsētā dabūt ūdens cisternu.

Čenaja ir sestā lielākā pilsēta Indijā, tajā dzīvo ap desmit miljoniem cilvēku. Tā ir nozīmīgs medicīnas tūrisma galamērķis, bet Tamilnādas štatā kopumā ir attīstīta autobūves nozare.

Tamilnādas štata galvenais ministrs Karupa Gunders Palanisami paskaidroja, ka štatā pazūd gruntsūdeņu rezerves un viņš lūdzis citiem Indijas štatiem palīdzēt ar ūdens piegādēm līdz oktobrī gaidāmā lietus perioda sākumam.

foto: AP/Scanpix
Indijas fotogrāfijas, ka uzņemts no satelīta 2018.gada 15.jūnijā (pa kreisi) un 2019.gada 6.aprīlī (pa labi).

Lietus periodi dažādās vietās Indijā ir dažādos laikos.

Indijas ziemeļus un austrumus skāris karstuma vilnis, gaisa temperatūrai sasniedzot pat 48 grādus pēc Celsija skalas. Reģionā kavējas musona perioda sākums.

Kopš jūnija sākuma Bihāras štatā no karstuma miruši vismaz 90 cilvēku, liecina štata katastrofu pārvaldības dienesta informācija.

Keralas štatā Indijas dienvidos lietavu periods sākās nedēļu vēlāk nekā ierasts un lēnām tas virzās uz citām valsts daļām.

Indijas Meteoroloģiskais dienests lēš, ka musonu lietavu kavēšanās dēļ nolijušā ūdens daudzums šogad būs par 43% mazāks nekā ierasts.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Meteorologi informē, ka parasti jūnija vidū lietavas jau skārušas divas trešdaļas valsts, bet pašlaik tās sasniegušas nepilnu pusi teritorijas. Gaidāms, ka lietavas pastiprināsies nākamo desmit dienu laikā.

Tēmas