foto: Ekrānuzņēmums
Irānas mediji izsmej ES centienus glābt starptautisko kodolvienošanos
Vācijas ārlietu ministru Heiko Māss spiež roku Irānas prezidentam Hasanam Ruhani.
Pasaulē
2019. gada 11. jūnijs, 19:30

Irānas mediji izsmej ES centienus glābt starptautisko kodolvienošanos

Jauns.lv / LETA

Irānas konservatīvie plašsaziņas līdzekļi otrdien izsmēja Eiropas Savienības (ES) pozīciju par 2015.gada kodolvienošanos, no kuras pērn izstājās ASV, kā arī apsūdzēja Vācijas ārlietu ministru Heiko Māsu gan vājumā, gan valdonībā.

Kopš pērn maijā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par valsts izstāšanos no kodolvienošanās, ES vairākkārt ir uzsvērusi, ka pildīs savas saistības un solījusi atbilstoši kodolvienošanās nosacījumiem mīkstināt sankcijas, ja Irānā pildīs savas saistības.

Tomēr Irāna kļūst arvien nepacietīgāka, jo ES nespēj atrast iedarbīgu mehānismu, kā bloka kompānijas varētu turpināt sadarbību ar Irānu pēc tam, kad ASV atjaunoja sankcijas.

foto: Ekrānuzņēmums
Vācijas ārlietu ministru Heiko Māss spiež roku Irānas prezidentam Hasanam Ruhani.

Tāpat Irānu saniknoja ES pagājušajā mēnesī paustā kritika par Irānas lēmumu veikt atbildes pasākumus, uzstājot, ka daļa kodolvienošanās nosacījumu tai vairs nav saistoši.

Ultrakonservatīvais laikraksts "Javan" pirmajā lapā publicēja karikatūru, kurā Māss redzams ar svastikas aproci, Hitleram raksturīgajām ūsiņām un nacistu sveicienā saliktām rokām.

"Smirdīgas nacisma un fašisma atliekas ir parādījušās visu laiku vājākās Eiropas garā," teikts karikatūru pavadošajā redaktora slejā.

ES "nosūtīja savu sūtni uz Irānu, lai pateiktu, ka "Eiropa nevar īstenot [kodolvienošanos] bez Amerikas apstiprinājuma, bet nevar arī pieņemt Irānas atteikšanos pildīt daļu savu saistību"," sūkstījās laikraksts.

Savukārt ultrakonservatīvais laikraksts "Kayhan" atgādināja par Vācijas uzņēmumu iesaisti materiālu piegādē Sadama Huseina režīmam, kas tos izmantoja 1980.-1988.gada Irānas un Irākas karā lietoto masu iznīcināšanas ieroču izstrādē.

"Vācijai kā vienam no galvenajiem masu iznīcināšanas ieroču piegādātājam Sadamam (..) vajadzētu atvainoties Irānai un pārskatīt savu politiku, nevis paust bažas par Irānas aizsargāšanās spējām," lasāms laikrakstā.

Kopš 2015.gada, kad tika noslēgta starptautiskā kodolvienošanās, Irāna ir turpinājusi ballistisko raķešu izstrādi un izmēģinājumus. Tā uzstāj, ka ieroči paredzēti tikai aizsardzības mērķiem, tādēļ tas atbilst kodolvienošanās nosacījumiem.

Tomēr ES ir piekritusi ASV paustajai kritikai par izmēģinājumiem un aicinājusi Irānu atturēties no tādas rīcības.

Konservatīvais laikraksts "Resalat" izsmēja Eiropas vairākkārtējus solījumus izglābt kodolvienošanos, norādot, ka "bezspēcīgais nevar darīt brīnumus".

Pirmdien vizītes Teherānā laikā Māss atzina, ka pašlaik "ir grūtāk sasniegt" ekonomikas ieguvumus, uz kuriem Irāna cerēja, noslēdzot kodolvienošanos, tomēr viņš aicināja Irānu pilnībā ievērot vienošanos.

Irānas "politiskajās un stratēģiskajās interesēs ir saglabāt šo vienošanos un dialogu ar Eiropu", teicis Vācijas ārlietu ministrs.