foto: AP/Scanpix
Malaizijā miris pēdējais degunradžu tēviņš
Pasaulē atlikuši tikai apmēram 80 Sumatras degunradžu.
Pasaulē
2019. gada 2. jūnijs, 07:46

Malaizijā miris pēdējais degunradžu tēviņš

Kas Jauns Avīze

Sliktas ziņas saņemtas no Malaizijas – šajā Dienvidaustrumāzijas valstī nomiris pēdējais Sumatras degunradžu tēviņš.

Tamu 2008. gadā notvēra klīstam ap eļļas palmu plantāciju un pārvietoja uz dabas rezervātu. Centieni to sapārot ar divām mātītēm bija neveiksmīgi.

2017. gadā nācās iemidzināt vēža mocīto Puntungu, un tagad Imana ir pēdējā savas sugas pārstāve Malaizijā. Tams, visticamāk, miris no vecuma, degunradzim bija pāri 30 gadiem, un šī suga dzīvo vidēji 35 līdz 40 gadus.

Vēl apmēram 80 īpatņu mīt Indonēzijā, Sumatrā un Borneo. Viņus apdraud malumednieki un dzīvotņu zaudēšana eļļas palmu plantāciju dēļ. Turklāt, ilgu laiku iztiekot bez pārošanās, mātītēm dzimumorgānos attīstās cistas un audzēji. Tas arī bijis Imanas neauglības iemesls, savukārt Puntunga bija cietusi no malumednieku slazdā gūtiem ievainojumiem.

Organizācija "Sumatran Rhino Rescue" kopš pagājušā gada īsteno plānu meklēt, sagūstīt un mēģināt nebrīves apstākļos savest kopā šos degunradžus, lai panāktu vairošanos. Pērn šim mērķim notverta jauna mātīte Pahu.

Nesen ANO ekspertu ziņojumā brīdināts, ka izmiršana draud miljonam sugu tuvākajos gadu desmitos. Mežu, okeānu, augsnes un gaisa negausīga izmantošana un piesārņošana rada milzīgu apdraudējumu, aptuveni pusmiljonam dzīvnieku un augu sugu trūkst pienācīgas dzīves vides. Turklāt laikā no 1970. līdz 2014. gadam pasaule zaudējusi 60% savvaļas mugurkaulnieku populācijas.