foto: EPA/Scanpix
ASV pārstāvis Venecuēlas dēļ aiziet no ANO Atbruņošanās konferences
ASV sūtnis konferencē Roberts Vuds Venecuēlas kļūšanu par prezidējošo valsti raksturoja kā "vēl vienu traģisku dienu Atbruņošanās konferences vēsturē".
Pasaulē
2019. gada 28. maijs, 15:11

ASV pārstāvis Venecuēlas dēļ aiziet no ANO Atbruņošanās konferences

Jauns.lv / LETA

ASV pārstāvis otrdien aizgāja no Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Atbruņošanās konferences, jo Venecuēla rotācijas kārtībā kļuva par tās prezidējošo valsti, un Savienoto Valstu sūtnis uzstāja, ka nepiedalīsies "nelietīgas valsts" vadītās sēdēs.

"Pašlaik šeit notiekošais ir propagandas kritika," ASV sūtnis konferencē Roberts Vuds sacīja žurnālistiem pie padomes mītnes Ženēvā.

"Lai ko arī tur nerunātu, lai ko arī neizlemtu, tam nav nekādas likumības, jo institūcijas prezidējošā valsts ir nelikumīgs režīms," viņš teica par Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro valdību, kuru ASV neatzīst.

Vuds no Atbruņošanās konferences sēdes izgāja uzreiz pēc tam, kad Venecuēlas vēstnieks ANO Horhe Valero sāka uzrunāt konferences dalībniekus kā jaunais tās prezidents.

ASV un vēl vairāk nekā 50 pasaules valstis par Venecuēlas pagaidu prezidentu atzinušas opozīcijas līderi Huanu Gvaido.

"Šajā institūcijā vajadzētu būt, tajā krēslā tagad sēdēt vajadzētu pagaidu prezidenta Huana Gvaido pārstāvim," turpināja Vuds.

Atbruņošanās konference iepriekš ir bijis nozīmīgs ANO forums diskusijām par lieliem ieroču kontroles līgumiem.

Tomēr dažādu diplomātisku nesaskaņu dēļ konferences darba progress pēdējos gados ir bloķēts.

Vuds Venecuēlas kļūšanu par prezidējošo valsti raksturoja kā "vēl vienu traģisku dienu Atbruņošanās konferences vēsturē".

Pērn par prezidējošo valsti kļuva Sīrija. ANO Atbruņošanās konferences prezidējošās valsts rotācija noteikta alfabētiskā kārtībā.