foto: Shutterstock
Satraucoši dati: antibiotiku līmenis pasaules upēs pat par 300 reizēm pārsniedz pieļaujamo normu
Pasaulē
2019. gada 28. maijs, 05:33

Satraucoši dati: antibiotiku līmenis pasaules upēs pat par 300 reizēm pārsniedz pieļaujamo normu

Jauns.lv

Globālā pētījumā zinātnieki atklājuši – antibiotikas atrastas divās trešdaļās pasaules ūdenstilpņu. Upes ir vienas no piesārņotākajām ūdenstilpnēm, secināts pētījumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atsevišķās upēs antibiotiku koncentrācija pat par 300 reizēm pārsniedza pieļaujamo normu. Pārsvarā dominējot 14 veidu antibiotikas. Zinātnieki sēj bažas, ka ūdenstilpnes, kas pārbagātas ar antibiotikām, veicina baktēriju rezistenci.

Apvienoto Nāciju Organizācija lēš, ka līdz 2050. gadam atsevišķu baktēriju rezistence pret antibiotikām varētu nogalināt 10 miljonus pasaules iedzīvotāju. “Daudzi pretestības gēni, ko novērojam cilvēka patogēnos, radušies no vides baktērijām,” secinājis Ekseteras Universitātes profesors Viljams Geizs. 

Antibiotikas upēs nonāk ar cilvēku un dzīvnieku atkritumiem, kā arī ieplūst tajās no notekūdeņu attīrīšanas avotiem. 

Bangladešai cauri plūstošajā upē metronidazola (to izmanto anaerobās infekcijas profilaksei un terapijai, dažādas izcelsmes peritonītu, ginekoloģiskas un pēcdzemdību infekciju, kā arī endokardītu gadījumā) līmenis pārsniedzis pat 300 reizes no pieļaujamās normas. 

Visbiežāk ūdenstilpnēs atrastā antibiotika ir trimetoprima (izmanto urīnceļu infekcijas ārstēšanai) – tā atrasta 307 no 711 pārbaudītajām ūdenstilpnēm. 

Balstoties uz pētījuma rezultātiem, visvairāk piesārņotās upes tek cauri Bangladešai, Kenijai, Ganai, Pakistānai un Nigērijai. Pieļaujamās antibiotiku normas visbiežāk pārsniegtas Āzijas un Āfrikas reģionā. 

Lai nu kā, arī Eiropā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā reģistrēts gana augsts piesārņojuma līmenis, kas vedina domāt – antibiotiku problēma ir globāla. 

Detalizēti pētījuma rezultāti tiks demonstrēti ikgadējā Vides toksikoloģijas un ķīmijas biedrības sanāksmē Helsinkos 28. maijā, vēsta britu mediji. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās