foto: AFP/Scanpix
Ziemeļmaķedonijas prezidenta amatā stājies Stevo Pendarovskis
Pasaulē
2019. gada 12. maijs, 17:19

Ziemeļmaķedonijas prezidenta amatā stājies Stevo Pendarovskis

Jauns.lv / LETA

Ziemeļmaķedonijas valsts galvas amatā svētdien stājies Stevo Pendarovskis, kurš pirms nedēļas uzvarēja prezidenta vēlēšanās. Uz parlamentā notikušo inaugurācijas ceremoniju bija ieradušies Bulgārijas, Albānijas, Kosovas un Serbijas prezidenti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

56 gadus vecajam Pendarovskim ir bakalaura grāds tiesību zinātnēs un maģistra un doktora grādi politoloģijā. Viņš ir Amerikāņu universitātes koledžas Skopjē starptautiskās drošības un ārpolitikas pasniedzējs. Bijis divu valsts prezidentu padomnieks nacionālās drošības un ārpolitikas jautājumos. 2004.-2005.gadā Pendarovskis vadīja centrālo vēlēšanu komisiju.

Jau ziņots, ka Pendarovskis, kura kandidatūru atbalstīja valdošā Sociāldemokrātiskā savienība, uzvarēja 5.maijā notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā. Tajā viņš ieguva 53,59% balsu, bet viņa sāncense Gordana Siļanovska-Davkova no labējās partijas "Iekšējā Maķedonijas Revolucionārā organizācija - Demokrātiskā partija par Maķedonijas nacionālo vienotību" - 46,41% balsu.

Līdzšinējam prezidentam Ģorgem Ivanovam konstitūcija liedza kandidēt uz trešo piecu gadu amata termiņu pēc kārtas.

Šīs bija pirmās vēlēšanas  Ziemeļmaķedonijā, kopš pirms trim mēnešiem stājās spēkā vienošanās ar kaimiņvalsti Grieķiju par valsts nosaukuma maiņu no Maķedonijas pret  Ziemeļmaķedoniju, tādējādi paverot valstij ceļu uz dalību Eiropas Savienībā un NATO.