foto: Reuters/Scanpix/LETA
Tusks aicina ES likumdevējus nenodot proeiropeiskos britu vēlētājus
Tusks, uzsverot, ka tas ir viņa personiskais viedoklis, aicināja EP saglabāt ticību tiem Lielbritānijas vēlētājiem, kas cer uz ilgāku pagarinājumu vai pat atteikšanos no "Breksita".
Pasaulē
2019. gada 27. marts, 13:52

Tusks aicina ES likumdevējus nenodot proeiropeiskos britu vēlētājus

Jauns.lv / LETA

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks trešdien aicinājis Eiropas Savienības (ES) likumdevējus nenodot proeiropeiskos britu vēlētājus un būt atvērtiem ilgstošai "Breksita" atlikšanai, ja Lielbritānija vēlas pārdomāt savu stratēģiju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tusks norādīja, kas tas, protams, nozīmētu Lielbritānijas piedalīšanos Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās maijā.

Tusks sacīja, ka izskanējuši viedokļi, ka šāds scenārijs būtu neērts vai pat kaitīgs. "Ļaujiet izteikties skaidri, šāda domāšana ir nepieņemama," uzsvēra Tusks.

ES līderi pagājušajā nedēļā samitā piekrita "Breksita" pagarinājumam līdz 12.aprīlim. Lielbritānijai līdz šim datumam jāizlemj, vai tā izstāsies no ES līdz 22.maijam, vai arī jālūdz ilgāks pagarinājums.

Taču daudzi ES valstu līderi, sevišķi, Francijas prezidents Emanuels Makrons iebilst pret ilgāku pagarinājumu, bažījoties, ka tas izjauks EP vēlēšanas, kas sāksies 23.maijā.

Ja Lielbritānija tobrīd vēl būs ES dalībvalsts, tai nāksies piedalīties EP vēlēšanās.

Tusks, uzsverot, ka tas ir viņa personiskais viedoklis, aicināja EP saglabāt ticību tiem Lielbritānijas vēlētājiem, kas cer uz ilgāku pagarinājumu vai pat atteikšanos no "Breksita".

"Jūs nevarat nodot sešus miljonus cilvēku, kuri parakstīja petīciju atsaukt [Lisabonas līguma] 50.pantu, vienu miljonu cilvēku, kuri protestos pieprasīja referendumu, vai pieaugošo skaitu cilvēku, kas vēlas palikt Eiropas Savienībā," EP plenārsēdē Strasbūrā paziņoja Tusks.

Simtiem tūkstošiem cilvēku sestdien izgāja Londonas ielās, lai protestētu pret "Breksitu", un 5,8 miljoni cilvēku parakstījuši interneta petīciju, kurā valdība aicināta atcelt izstāšanos no ES.

"Viņi var just, ka nav pietiekami pārstāvēti Lielbritānijas parlamentā, bet viņiem jājūt, ka viņus pārstāvat jūs šajā parlamentā," piebilda Tusks.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas parlaments šodien sāks balsot par alternatīvām premjerministres Terēzas Mejas panāktajam "Breksita" līgumam.

Parlamenta deputāti pirmdien nobalsoja par kontroles pārņemšanu pār "Breksita" turpmākās stratēģijas noteikšanu, lai gan likumdevēju starpā joprojām valda šķietami nepārvaramas domstarpības par to, kā būtu īstenojama izstāšanās no Eiropas Savienības, par ko 2016.gada referendumā nobalsoja 52% tā dalībnieku.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās