Maltīte ar fantastisku skatu: Norvēģijā atvērs pirmo zemūdens restorānu Eiropā
Norvēģijas dienvidos atklāts Eiropā pirmais zemūdens restorāns ar nosaukumu "Under". Šādus restorāna analogus pasaulē var saskaitīt uz pirkstiem. Tie pārsvarā atrodas tropiskajos ūdeņos, piemēram, Maldivu salās, vēsta "Reuters".
Norvēģijā atvērs pirmo zemūdens restorānu Eiropā
Norvēģijas dienvidos atklāts Eiropā pirmais zemūdens restorāns ar nosaukumu "Under". Šāda restorāna analogus pasaulē var saskaitīt uz pirkstiem. Tie pārsvarā ...
Iespaidīgā dizaina restorāns atrodas Norvēģijas dienvidu galā un ir daļēji iegremdēts Ziemeļjūrā.
Tas no pirmā acu uzmetiena vairāk atgādina saunu, bet īstenībā tas ir Eiropā pirmais zemūdens restorāns.
Restorānam dots nosaukums "Under", kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē "zem", bet norvēģu valodā - "brīnums".
Ēkas dizainu projektēja un būvēja arhitektu birojs, kas radījis Oslo operas teātri un 11. septembra Nacionālo memoriālu un muzeju Ņujorkā.
Pamatā ēka ir kā betona caurule, kas īpašā leņķī ieslīd ūdenī 5 metru dziļumā. Apakšējais gals ir milzīgs caurspīdīgs logs, kas paver skatu uz zemūdens pasauli. Tur izvietota ēdamzāle, kur vienlaikus var pusdienot 40 cilvēki. Telpā ir dabīgais apgaismojums, kas jūras ūdens krāsas dēļ ir nedaudz zaļgans.
Arhitektu biroja "Snoehetta" dibinātājs Hjētils Traedals ir drošs, ka restorāns var izturēt pat vissūrākos laikapstākļus.
Cilvēki restorānā var pārvietoties starp ēkas daļu, kas atrodas virs ūdens, un to daļu, kas atrodas zem ūdens.
Viņš skaidro, ka lielākā problēma un tehniskā un dizaina viedokļa bijusi ēkas nostiprināšana ūdens dzelmē, jo lielā apjoma dēļ, tā nemitīgi centusies uzpeldēt.
Pilnas pusdienas ar 18 ēdieniem, kas pagatavoti no vietējām izejvielām un jūras veltēm, ieskaitot dzērienus, apmeklētājiem izmaksās 3700 kronu - ap 382 Eiro. Restorāns pagaidām darbojas tikai īpašnieka draugiem un radiniekiem, bet plašākais sabiedrībai durvis vērs aprīlī.
Nokļūt restorānā nebūs viegli, jo galdiņus rezervējuši jau vairāk nekā 7000 cilvēku.
"Mērķis ir panākt, lai 50% no viesiem, kas tur ēda, pavada nakti viesnīcā," sacīja viens no brāļiem, kuriem pieder zemūdens restorāns un tuvumā esošā viesnīca.
Īpašnieki cer, ka gada laikā restorānā pavakariņos aptuveni 12 000 cilvēku.