foto: AFP/Scanpix
Palestīniešu prezidents nosoda ASV par atteikšanos lietot terminu "okupētās teritorijas"
Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass.
Pasaulē
2019. gada 14. marts, 12:12

Palestīniešu prezidents nosoda ASV par atteikšanos lietot terminu "okupētās teritorijas"

Jauns.lv / LETA

Palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa preses sekretārs nopēlis ASV lēmumu ikgadējā ziņojumā par cilvēktiesību stāvokli Rietumkrastu, Gazas joslu un Golānas augstienes vairs nedēvēt par okupētajām teritorijām.

Tas ir turpinājums "amerikāņu administrācijas naidīgajai attieksmei pret palestīniešu tautu un ir pretrunā visām ANO rezolūcijām", paziņoja Nabils Abu Rudeine.

Šīs izmaiņas ir daļa no ASV prezidenta Donalda Trampa centieniem "likvidēt" palestīniešu lietu, Abasa pārstāvja teikto citē palestīniešu oficiālā ziņu aģentūra WAFA.

Sagaidāms, ka Tramps tuvāko mēnešu laikā iepazīstinās ar ilgi gatavoto plānu Izraēlas un palestīniešu konflikta noregulējumam. Tiesa gan, palestīnieši pēc Trampa lēmuma atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu kontaktus ar Vašingtonu iesaldējuši.

Palestīnieši prognozē, ka gaidāmais plāns būs kliedzoši neobjektīvs un par labu Izraēlai.

Pēdējā cilvēktiesību ziņojumā Vašingtona Golānas augstienes dēvē par "Izraēlas kontrolētām", nevis "Izraēlas okupētām" teritorijām.

Vēl vienas semantiskās izmaiņas, kas parādījušās šā gada ziņojumā, ir nodaļas virsrakstā, kas tagad skan "Izraēla, Golānas augstienes, Rietumkrasts un Gaza", nevis "Izraēla un okupētās teritorijas", kā tas bijis līdz šim.

ASV Valsts departaments gan taisnojas, ka atšķirīgais formulējums nenozīmē politikas maiņu.

Izraēla 1967.gada Sešu dienu karā okupēja Golānas augstienes, Rietumkrastu, Austrumjeruzalemi un Gazas joslu.

Golānas augstienes un Austrumjeruzalemi tā vēlāk anektēja, bet starptautiskā sabiedrība šo soli nav atzinusi.

Izraēlas armija pameta Gazas joslu 2005.gadā, bet pēc tam Izraēlai ar Gazas joslas palestīniešu kaujiniekiem bijuši trīs kari, turklāt Izraēla turpina Gazas joslas blokādi.

Arī Izraēlas īstenotā Rietumkrasta okupācija turpinās.